Бившият агент на ФБР Робърт Хансен, осъден на няколко доживотни

...
Бившият агент на ФБР Робърт Хансен, осъден на няколко доживотни
Коментари Харесай

Най-опасният руски шпионин умря в американски затвор, докато излежаваше 15 доживотни присъди


Бившият сътрудник на ФБР Робърт Хансен, наказан на няколко доживотни пандиза за шпионаж в интерес на Съюз на съветските социалистически републики и Русия, умря на 80-годишна възраст, заяви CBS News, базирайки се на Федералното бюро по пандизите на Съединени американски щати.

Хансен е бил открит без признаци на живот сутринта на 5 юни килията си в пандиза със непоколебим режим ADX Florence в гр. Флорънс, щата Колорадо, където излежавал присъдата си. Опитите на медицинските служби да го спасят завършили безрезултатно. Причината за гибелта не се прецизира. Според Асошиейтед прес, която цитира собствен източник, Хансен е умрял по натурален метод.

Хансен почнал работа във ФБР през 1976 година Той имал достъп до секретна информация за контраразузнавателната активност на Бюрото и след няколко години бил вербуван от руските служби.

Както отбелязва съветската работа на БиБиСи, поради мащаба на нанесените на Съединени американски щати вреди, Хансен е определян като най-опасния съветски сътрудник, внедрен във ФБР за цялата история на Бюрото.

От ФБР са открили, че дейната си шпионска активност в интерес на Съюз на съветските социалистически републики Робърт Хансен почнал през 1985 година Бил разконспириран и задържан чак през 2001 година Обвинили го, че доста години е предавал на Москва свръхсекретна информация, включително и детайлности за разработки на средства за електронно разузнаване. Робърт Хансен съумял да издаде на руснаците и няколко американски сътрудници, работещи под прикритие в Русия.

Хансен е работил за руското и съветското разузнаване най-малко 15 години, за което получил големите за това време 1,4 милиона $ под формата на пари и скъпоценности, пресмята ФБР. От американска страна пък през 2002 година той получил едновременно 15 поредни доживотни присъди за държавна измяна.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР