Бившите управляващи от Продължаваме промяната“ внесоха законопроект за изменение на

...
Бившите управляващи от Продължаваме промяната“ внесоха законопроект за изменение на
Коментари Харесай

ПП иска смяна на „Швейцарското правило“ за повишаване на пенсиите

Бившите ръководещи от „ Продължаваме промяната “ внесоха законопроект за изменение на механизма, по който годишно би трябвало да се осъвременяват пенсиите – така наречен „ Швейцарско предписание “. Идеята на групировката е приходите на хората от третата възраст да се покачват с %, еднакъв на по-голямото от 100% растежа на осигурителния приход или 100% показателя на потребителските цени. За съпоставяне, все още това по предписание се прави със сбора на 50% от растежа на осигурителния приход и 50% от инфлацията за миналата година. 

Предложението на Политическа партия за по-щедра формула идва в разгара на интензивно законотворчество в 48-ия парламент, когато постоянно държавно управление към момента няма, а вероятността за нови скорошни избори последователно придобива ярки контури. Пенсионерите пък са една от най-важните електорални групи за всяка политическа партия. 

В претекстовете си към законопроекта от „ Промяната “ означават, че:  

Тъй нареченото „ Швейцарско предписание “ е уместно за страни, чиито стопански системи към този момент са постигнали висок стадий на развиване и следят относително ниски размери на приходите и инфлацията. “ 

Изтъквайки догонващата роля на българската стопанска система по отношение на развитите страни, от Политическа партия показват, че междинният растеж на осигурителния приход от 2007 година до 2021 година у нас е 8.40%, а инфлацията с 2.50%. Напомнят също, че в някои години (2010, 2011, 2012, 2017, 2018, 2019) „ Швейцарското предписание “ даже не е било прилагано. Всичко това, споделят още от групировката на Кирил Петков и Асен Василев, е довело до натрупването на „ съществено разминаване и закъснение на по-отдавна отпуснатите пенсии по отношение на новоотпуснатите “. 

Според техните калкулации смяната на формулата няма да натежи на бюджета или да сложи в риск финансовата непоклатимост, защото, споделят те, ще се финансира или с увеличените доходи от осигуровки, или от увеличени приходи в бюджета около инфлацията.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР