Бившите световни звезди на спорта Сергей Бубка и Александър Попов

...
Бившите световни звезди на спорта Сергей Бубка и Александър Попов
Коментари Харесай

Сергей Бубка и Александър Попов били част от схема за 2 млн. долара покрай Рио 2016

Бившите международни звезди на спорта Сергей Бубка и Александър Попов са получили подкупи, с цел да гласоподават за това Рио де Жанейро да бъде определен за хазаин на летните олимпийски игри през 2016 година Това е декларирал подсъдимият някогашен губернатор на Рио де Жанейро Сержио Кабрал по време на показания, оповестява " Фоля де Сао Пауло ".

Той споделил пред съдията Марсело Бреташ по време на делото, че са дадени 2 млн. $ на някогашния президент на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) Ламин Диак за обезпечаване на гласове за кандидатурата на Бразилия.

Кабрал твърди, че някогашният президент на страната Лула да Силва е бил наясно с дейностите. По думите му предлагането да се заплати рушвет на Диак пристигнало от някогашния президент на Бразилския олимпийски комитет Карлос Артур Нузман. Да Силва и Нузман отхвърлят да са взели участие в схемата.

Фотогалерия: Най-добрите фотоси от игрите в Рио >

Бившият губернатор на Рио де Жанейро споделя, че при него пристигнали Нузман и някогашният шеф на кандидатурата Леонардо Гринер и декларирали, че страната има всички благоприятни условия да завоюва след положителната акция. Двамата обяснили, че Диак е подготвен да спомага за гарантиране на пет-шест гласа против 1.5 млн. $. По-късно били поискани още 500 хиляди $, с цел да се обезпечат общо девет гласа.

По време на изборите през 2009 година противници на Рио бяха Мадрид, Токио и Чикаго. В първия кръг на гласуването отпадна Чикаго с 18 гласа, а Рио събра 26. Затова и Кабрал показва, че обезпечаването на тези девет гласа е било извънредно значимо.

" След това беше политика. Политика с малко " п " в първия кръг и с основно " п " във втората и третата етапи ", споделя подсъдимият някогашен губернатор.

Фотогалерия: Как наподобява "наследството " от олимпийските игри в Рио >

През септември 2017 година бразилският Estado разгласи, че МОК е получил, само че подминал сигнали за корупция по време на гласуването за избор на хазаин.

Преди близо година олимпийският първенец в овчарския скок от Сеул 1988 Бубка беше оправдан в следствие за корупция. Френският вестник " Монд " написа през септември 2017 година, че украинецът е платил 45 хиляди $ на 18 юни 2009 година на New Mills Investments Ltd, обвързвана с тогавашния касиер на IAAF Валентин Балахничев, който по-късно беше отхвърлен от атлетиката доживот поради изнудване и корупционни практики.

Според изказванието на " Монд " заплащането е било ден след превода на същата сума от New Mills Investments Ltd към Pamodzi Sports - компания на Папа Масата Диак, който е наследник на Ламин Диак.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР