Бившите лидери на Армията за освобождение на Косово (АОК) Хашим

...

„Съдебната власт установи, че все още съществува риск г-н Тачи и г-н Весели да възпрепятстват хода на процеса и/или да извършат други престъпни деяния. Съдебният състав установи също, че тези рискове могат да бъдат достатъчно снижени чрез рамката за наблюдение на комуникациите, използвана в ареста на DhSK. Както г-н Тачи, така и г-н Весели са в ареста доста дълго време”, каза Дойл, цитиран от косовските медии.

Относно хода на делото тази седмица той каза, че показанията на първите двама свидетели са приключили, докато показанията на третия свидетел продължават в закрито заседание.

„Първите двама свидетели, призовани от прокуратурата в процеса срещу Хашим Тачи, Кадри Весели, Якуп Красничи и Реджеп Селими приключиха своите показания. Те са дали показания при мерки за защита и предимно в закрити заседания, като и на двамата са задавани въпроси от защитниците, а на единия и от защитата на пострадалите. Показанията на третия свидетел продължават и се провеждат при закрити врата“, каза Дойл.

Той каза още, че в съдебното дело срещу Пьетър Шала на 13 април съдът е разрешил показанията на трима свидетели да бъдат изслушани чрез видеовръзка.

„Съдебният състав установи, че съществуващата технология позволява на свидетелите да бъдат разпитвани при същите условия като в съдебната зала и ще позволи на тези свидетели да дават показания без притеснение, което ще подобри качеството на техните показания и ще бъде от полза за " class="attachment-post-thumbnail size-post-thumbnail wp-post-image" alt="Бившите лидери на Армията за освобождение на Косово (АОК) Хашим" onerror="this.src='https://novini247.com/news.jpg?4'"/>

Коментари Харесай

Тачи и Весели няма да бъдат ос | BGNES

Бившите водачи на Армията за избавление на Косово (АОК) Хашим Тачи и Кадри Весели ще останат арестувани, защото съдът откри, че има риск прекратяването на мярката за неотклонение по отношение на тях да попречи на хода на процеса. Това съобщи през днешния ден Майкъл Дойл, представител на Специализираните камари на Косово (DhSK) в Хага

„ Съдебната власт откри, че към момента съществува риск господин Тачи и господин Весели да попречват хода на процеса и/или да извършат други незаконни действия. Съдебният състав откри също, че тези опасности могат да бъдат задоволително снижени посредством рамката за наблюдаване на връзките, употребена в ареста на DhSK. Както господин Тачи, по този начин и господин Весели са в ареста много дълго време ”, сподели Дойл, представен от косовските медии.

Относно хода на делото тази седмица той сподели, че показанията на първите двама очевидци са завършили, до момента в който показанията на третия очевидец не престават в закрито съвещание.

„ Първите двама очевидци, призовани от прокуратурата в процеса против Хашим Тачи, Кадри Весели, Якуп Красничи и Реджеп Селими завършиха своите показания. Те са дали показания при ограничения за отбрана и най-вече в закрити съвещания, като и на двамата са задавани въпроси от бранителите, а на единия и от отбраната на потърпевшите. Показанията на третия очевидец не престават и се организират при закрити врата “, сподели Дойл.

Той сподели още, че в правосъдното дело против Пьетър Шала на 13 април съдът е разрешил показанията на трима очевидци да бъдат изслушани посредством видеовръзка.

„ Съдебният състав откри, че съществуващата технология разрешава на очевидците да бъдат разпитвани при същите условия като в правосъдната зала и ще разреши на тези очевидци да дават показания без терзание, което ще усъвършенства качеството на техните показания и ще бъде от изгода за тяхното физическо и психическо благоденствие ", сподели той.

Съдът е разпоредил на Административната работа да извърши нужната подготовка, с цел да подсигурява спазването на ограниченията за отбрана на очевидците, посочи представителят.

Следващото съвещание по това правосъдно дело е планувано за понеделник, 1 май, от 9.30 часа.

Сесиите по него дело ще продължат през цялата седмица, от 1 до 5 май.

БГНЕС напомня, че на 3 април в Хага стартира чуването в Специалната прокуратура за военни закононарушения в Косово. В делото вземат участие някогашният президент Хашим Тачи, някогашните ръководители на Народното събрание Якуп Красничи и Кадри Весели и някогашният народен представител от Движение “Самоопределение “ Реджеп Селими.

Те са упрекнати в закононарушения против човечеството и военни закононарушения по време на сръбско-албанския въоръжен спор през 1998-1999 година, при който умират над 13 000 души. По-специално Тачи е упрекнат по общо 10 точки. " Разбирам обвинителния акт и съм изцяло почтен ", съобщи някогашният президент. Не се признаха за отговорни и останалите обвинени.

По предварителна информация, чуванията трябваше да продължат до 5 април. На тях участват 140 очевидци на обвиняването, в това число жертви на военния спор и техни близки.

Хашим Тачи подаде оставка и непринудено отпътува за Хага през ноември 2020 година - същия месец, в който се организира предварителното чуване по делото. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР