Бивши училища се продават в интернет сайтове, научи BulNewds.bg. Едно

...
Бивши училища се продават в интернет сайтове, научи BulNewds.bg. Едно
Коментари Харесай

Разпродават на търгове стари училища, едно от тях е в Монтанско

Бивши учебни заведения се продават в интернет уеб сайтове, научи BulNewds.bg. Едно от тях е в Монтанско.
На тезгяха са поставени общо 5 парцела, които си търсят нови притежатели да ги възстановят или да влагат в тях. Цените стартират от към 100 000 лв. и доближават до над милион. Имотите се намират главно в села. Собствениците им ги промотират с това, че могат да се употребяват за старешки домове или цехове за шивачки.
Най-скъп е парцелът, пуснат за продажба в девненското градче Суворово. За него се търсят 1 356 412 лева, като сумата е единствено първична цена, от която започва търга за парцела. Той е пуснат за продажба от частен правосъден реализатор, а от обявата излиза наяве, че всеки искащ да взе участие в наддаването може да направи това, в случай че внесе 10% от първичната цена по сметка на ЧСИ-то до 26-ти септември. Иначе самият парцел сега се употребява за интернат за настаняване и рехабилитация на възрастни хора и е частна благосъстоятелност. Заради задължения по ипотека обаче притежателите са на път да се разделят с бившето учебно заведение, което от години се употребява за приют за остарели хора.
Над милион търсят и притежателите на бивше школо в Търговище. То се намира в западната част на града и в интернет се популяризира като индустриално или складово помещение. В обявата е посочено, че цената е 550 000 € и в нея влиза имот от 29000 кв.м и постройка с РЗП - 3151 кв.м. Самото здание се оказва незавършено учебно заведение със 70 класни стаи, които очевидно в никакъв случай няма да чуят първия звънец, защото парцелът се предлага за промишлени цели. В обявата е посочено още, че парцелът се намира на магистрален път София-Варна, с лице към аутобана и е ограден с солидна железна ограда с височина 2.5 метра. В офертата е посочено още, че постройката и прилежащият имот са „ подобаващи за търговски комплекс, за индустриална постройка, учебно заведение, старешки дом, складова база, бензиностанция с хипермаркет и даже бежански център “.
ЧСИ е пуснал за продажба и остарялото учебно заведение в село Неделино, а цената, от която стартира търгът за него, е 269 120 лева Видно от фотосите към обявата школото е необитаемо от години, само че в класните стаи към момента висят празни табели с избелели надписи „ Детско творчество “. Имотът се състои от имот от 7179 кв.м. и триетажната постройка на изоставеното учебно заведение, с която общината в Неделино е на път да се раздели поради задължения.
Сред пуснатите за продажба някогашни школа има и едно, което се намира в софийското село Стъргел. Собственикът му го е пуснал за продажба в интернет и търси за него 100 000 евро. Училището е с площ от 4000 кв.м, на три етажа и е издигнато през 1950 година в обявата е посочено, че постройката е съвсем приключена и е със заменени дограми и покрив.
„ Изключително подобаващи за хотел, старешки дом, приют, клиника, ранчо, имение, склад, индустриално помещение. Супер инвестиция в перспективен регион на цената на тристаен апартамент в София. Районите са възможни за кандидатстване за финансиране по европейски стратегии за развиване на селските региони и други “, популяризира притежателят парцела си в интернет.
Последното учебно заведение, което се продава в интернет, се намира в монтанското село Благово. Цената за него е едвам 100 000 лв.. Школото е издигнато през 1959 година и е с площ от 1680 кв.м. в обявата е маркирано още, че се отоплява с печка и камина.
Сградите, освободени при закриването или преобразуването на държавни и общински учебни заведения, могат да се употребяват единствено за просветителни, здравни, обществени или филантропични действия по реда на Законите за държавната и общинска благосъстоятелност и съгласно подзаконовите актове по използването им. Според Закона за предучилищното и учебното обучение общински и държавни учебни заведения, за които обаче в период от две години няма социална нужда за потреблението им за обществени и филантропични действия, могат да се употребяват и за друго, само че при избрани условия. Първото е да има позитивно мнение на министъра на образованието и науката. Другото изисква обитаемоте места, в които са закритите учебни заведения, да са с население под 5000 души.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР