Бивши служители на реда, които са наказани дисциплинарно с уволнение,

...
Бивши служители на реда, които са наказани дисциплинарно с уволнение,
Коментари Харесай

"45 лв., 5 въпроса и Ви пускам": лесно ли е да притежавате законно оръжие

Бивши чиновници на реда, които са осъдени дисциплинарно с уволняване, нямат право да получат позволение за оръжие по улеснена процедура, каквато могат да употребяват пенсионираните или напуснали служители на реда и военни.

Разпоредбата е в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения. По закон чиновниците на Министерство на вътрешните работи, Държавната организация " Национална сигурност ", Държавна организация " Разузнаване ", Националната работа за защита и други институции, имат право да получат оръжие единствено против служебна записка от ведомството, че са работили там или че са били военнослужещи, като показват фотоси и уверение, че оръжието е механически изправно. В закона обаче категорично е упоменато, че изключение вършат чиновниците, на които е наложено дисциплинарно наказване " уволняване ".
За да получи позволение за владеене на оръжие, някогашният чиновник на КАТ-София Румен Тонев, който предходната седмица бе арестуван за, е трябвало да подаде заявление за регистрация като редови жител - с доста повече документи, измежду които и документ от психиатър, както и да обоснове стимулирано защо му е нужно оръжието.
Тонев е бил осъден дисциплинарно и уволнен от системата на Министерство на вътрешните работи през 2000 година, а стана известно, че през 1996 година е бил наказан за противозаконни патрони, само че по-късно е оправдан.

Въпреки това, 23 години откакто е напуснал системата, Тонев е имал оръжие, което е законно записано, а срокът за пререгистрацията на револвера му " Байкал " изтича през април, когато е трябвало да я възобнови, научи " Дневник ". Всяко позволение за владеене на огнестрелно оръжие се издава за период от 5 години. В момента в 5-то районно ръководство на Министерство на вътрешните работи тече цялостна инспекция на случая, а резултатите от нея към момента не са оповестени. Проверява се и какво се е случило с многочислените сигнали, подавани и от него, и от убития Владимиров.

Този случай още веднъж повдигна тематиката кой и при какви условия може да има оръжие в България и какъв е контролът.

Законът изключва уволнените дисциплинарно униформени

" За приемане на позволение за придобиване, предпазване, носене и приложимост на късоцевно огнестрелно оръжие/късоцевни огнестрелни оръжия и муниции за тях лицата по алинея 1 с прекъснато служебно правно отношение, като се изключи тези, на които е наложено дисциплинарно наказване " уволняване " , подават до шефа на ГДНП на Министерство на вътрешните работи, надлежно до началника на районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи по непрекъснат адрес, заявление по пример, в което се показват типът и количеството огнестрелни оръжия и муниции за тях, съпроводено от следните документи ".

Основните измежду тях са служебна записка от съответното ведомство, удостоверяваща, че лицето е някогашен чиновник, уверение за валидност за приложимост, когато оръжието не е ново, документ за платена такса.

" По отношение на това кои чиновници могат да имат служебно оръжие, законът ясно е показал кои са те - в общия случай, това е униформеният състав. Останалите чиновници, включително и някогашните, както всички останали жители, биха могли да имат оръжие по общия ред. Притежателите на оръжие подлежат на перманентна инспекция за метода на вярното предпазване и носене на оръжието си и такива се вършат непрекъснато ", показват в отговор на въпроси на " Дневник " от вътрешното ведомство.
" Към 31 декември 2022 година владеене на физически лица, охранители, чиновници на силовите структури са 133 245 късоцевни оръжия. Пак в същия интервал от време са били конфискувани 1 166 оръжия. Причините, заради които са отнети, е изминал период на разрешителното за владеене и отвод на притежателя за възобновяване ".
Само тази статистика дават от Министерство на вътрешните работи в отговора до " Дневник ". Няма обществени данни какъв брой измежду притежателите са някогашни чиновници.

" Употребявате ли опиати? ", " Припадали ли сте? "

Ако законът е спазен и Тонев е получил разрешителното за оръжие по стандарния ред, който важи за всички жители, то той е трябвало да показа редица документи, както и да потвърди стимулирано пред шефа на 5-то Районно ръководство на Министерство на вътрешните работи основателна причина за притежанието на револвера. Преди това е трябвало да мине и обзор при психиатър.

" 45 лева такса, няколко бързи въпроса и Ви пущам ", е една от репликите, които са чували при психиатър хората, които са си вадили позволение за оръжие.

Срещу такса сред 30 и 45 лева, няколко въпроса от вида: " Припадали ли сте? ", " Употребявате ли опиати? ", " Имате ли някакви отклонения, свързани със половата ви ориентировка? ", " Страдали ли сте от съществено заболяване? " и " Какво работите? " на доктрина всеки жител може да получи записка, с която да получи позволение за владеене на огнестрелно оръжие. Абсолютно всеки психиатър може да издаде подобен документ, а прегледът нормално е фиктивен, преценката - субективна, а отводите са по-скоро необичайност. Така може да бъде систематизирана процедурата на база диалози, които " Дневник " организира със осведомени и с минали през нея.

 Едно от условията за позволение за оръжие е приключен курс за безвредно боравене с огнестрелно оръжие, който включва както теоретична част, по този начин и практическа пукотевица.
© Цветелина Белутова, Капитал

Едно от условията за позволение за оръжие е приключен курс за безвредно боравене с огнестрелно оръжие, който включва както теоретична част, по този начин и практическа пукотевица.

Тестът за психическа склонност за владеене на оръжие отпадна с ремонти в закона през 2004 година А публично условие за това какви би трябвало да бъдат въпросите по време на прегледа няма в законодателството. Така на процедура всеки психиатър самичък преценя какво да пита като нормално прегледът и разискването траят не повече от 5-10 минути.

 Цветеслава Гълъбова, психиатър: Въртим се като хамстер в колело - приказваме за трагични произшествия и не си вадим поука Цветеслава Гълъбова, психиатър: Въртим се като хамстер в колело - приказваме за трагични произшествия и не си вадим поука

С удостоверението, че е психологично здрав и след информация, че не се води на доклад в някой психодиспансер, както и в случай че получи още няколко документа от разнообразни институции, всеки може да стане легален собственик на огнестрелно оръжие.

Нужна е основателна причина за владеене на оръжие

Процедурата въпреки всичко не е чак толкоз лесна. Има ясни условия в закона и приемането на разрешителното може да отнеме много време. За тези, които не са чиновници на Министерство на вътрешните работи или Министерството на защитата, има някои особености и няма гаранция, че, в случай че се снабдят с всички нужни документи, ще получат позволение за огнестрелно оръжие за самозащита или за спортни цели.

Основната спънка за цивилни, които желаят да имат оръжие, се крие в една специфичност в закона.
" Чл. 58. (1) Разрешения за придобиване и/или предпазване на взривни субстанции и пиротехнически произведения, позволения за придобиване, предпазване и/или носене и приложимост на огнестрелни оръжия и муниции за тях не се издават на разположение:
т. 10. което няма основателна причина - самозащита, ловни цели, спортни цели, културни цели, колекциониране, която по безспорен метод обосновава издаването на позволение . "
Проблемът с текста идва от това, че всеки искащ би трябвало да обоснове и потвърди основателна причина, а в закона на никое място не се съдържа формулировка на понятието " основателна причина ". Това може да бъде и най-често е причина за отвод от позволение. Решението за отвод може да се апелира пред съд, който също изследва въпроса има ли съображение за владеене на огнестрелно оръжие.
Дали искащият има основателна причина да има оръжие е въпрос, по който се произнасят началниците на районните полицейски ръководства, а практиката демонстрира, че с итуацията е като при психиатъра - всеки шеф на районно ръководство преценя кое е основателна причина и кое не.
Подписът на шефа върху разрешителното е една от последните стъпки, откакто са вложени време и средства в курс по безвредно боравене с огнестрелно оръжие.

" В случая няма ясни правила и преценката е субективна. Ако доста държите да се снабдите с оръжие за самоохрана, най-сигурно е с връзки, само че няма гаранции ", разясниха пред " Дневник " хора, които са минали през процедурата. Много постоянно се отхвърля позволение, даже и всички условия официално да са изпълнени.

 " Нямаха секунда успокоение ": Близки и съседи на убития психолог описват за нескончаем тормоз

Ако искащият желае оръжието за спорт, би трябвало да се насочи към лицензирана спортна федерация или клуб, в който да членува най-малко 2 години, преди да подаде заявление. Това е едно от условията за приемане на оръжие за спортни цели. Подобна е и обстановката с разрешителното за ловно оръжие - належащо е участие в ловна дружинка и приключени курсове - както за боравене с оръжие, по този начин и за лов. Нужен е и ловджийски билет.

Най-специфично и комплицирано е, в случай че човек желае да притежавате оръжие за самозащита, защото тогава би трябвало да опише основателна причина.

Психично здрав, без каузи и видящи следствия

Задължително изискване е искащият да е над 18 година и първо е належащо да си извади удостоверение за съдимост. Разрешения не се издават и се лишават и от осъждани за съзнателно закононарушение от общ темперамент или в случай че има висящи наказателни производства. Не получават позволение и тези, които през последните 3 години три и повече пъти са нарушавали публичния ред, за което са им налагани административни санкции. Свидетелството за съдимост потвърждава, че претендентът не е осъждан, а друга записка, която се издава от Националната следствена работа потвърждава, че той няма висящи каузи.

Когато искащият си вади документ от психиатър или психодиспансер, категорично би трябвало да осведоми, че желае този документ за приемане на оръжие. Всеки психиатър може да издаде подобен документ. Цената на прегледа в Центъра за психологично здраве " Проф. Н. Шипковенски " в София да вземем за пример е 40 лева, а в някои поликлиники коства 30-35 лева

С тези документи претендентът се записва на курс за безвредно боравене с огнестрелно оръжие. Приблизителната цена на подобен курс, който включва както теоретична част, по този начин и практическа пукотевица, е към 200-250 лева Курсът приключва с изпит и документ.

 Оръжието се купува от лицензиран магазин дружно с муниции и железна каса за съхранението им.
© Цветелина Белутова, Капитал

Оръжието се купува от лицензиран магазин дружно с муниции и железна каса за съхранението им.

Следващата стъпка е в работа Контрол на общоопасните средства (КОС) в Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи по адрес на местоживеене. Там претендентът заплаща такса и попълнва заявление, в което посочите за какви цели е нужно оръжието. В заявката би трябвало да се посочат освен оръжието, само че и боеприпасите към него.

Към него би трябвало да бъде показано копие от диплоима най-малко за главно обучение, удостоверение за съдимост, записка от Националната следствена работа, записка от психиатър, копие на персонална карта, докумет за приключен курс за безвредно боравене с огнестрелни оръжия и муниции. Ако оръжието ще бъде за ловни цели е необходим документ за участие в ловна дружинка, а в случай че е за спортни - документ за участие в лицензиран състезателен клуб.

Преди финалния отговор, искащият може да бъде поканен в районното на събеседване, на което ще би трябвало да изясни повода да има персонално оръжие за самозащита.

Ако получи отвод, той може да се апелира пред съд.

Ако отговорът е позитивен, се получава разрешителното и с него от лицензиран магазин се купува оръжие и муниции, както и железна каса за съхранението им.

Следващата крачка е документ за техническа склонност. В период от една седмица след пазаруването, оръжието би трябвало да се съобщи още веднъж в районното ръководство дружно с 5 боеприпаса, с които ще бъде тествано на стрелбище. Законът задължава и оръжието да се съхранява в специфична железна каса, която е заключена и крепко инсталирана за стена или под. Ако касата не събира оръжието и боеприпасите, би трябвало да се обособи особено помещение или стая с железна врата, която също да се заключва.

При първо оръжие е доста евентуално кварталният да посети дома на притежателя и да ревизира по какъв начин се съхранява оръжието и по какъв метод е инсталирана касата.

Проблемите: Субективна преценка и непълен надзор

Според специалисти, ловци и чиновници на Министерство на вътрешните работи, законът най-общо е добър и няма потребност от по-сериозни рестрикции. Проблемите обаче са няколко - от една страна фиктивните прегледи при психиатър, от друга - субективната преценка за това основателно ли е настояването за владеене на оръжие и не на последно място - последващият надзор над притежателите. Друг всеобщ проблем обаче е, че хората в по-големите градове въобще не познават кварталния.

" Не е толкоз елементарно да се вземе оръжие, колкото звучи. Има доста условия, процедури. Чака се доста и е скъпо. По-големият проблем обаче са някогашните чиновници на Министерство на вътрешните работи и военни, които на процедура нямат нужа от оръжие, само че в общия случай имат най-малко едно. Ако става дума за някогашен шеф на отдел " Убийства " в Министерство на вътрешните работи е разбираемо да се тормози за сигурността си и да му бъде позволено да има револвер ", разясниха чиновници на Министерство на вътрешните работи пред " Дневник ".

" Масово обаче всеки някогашен надзирател на боен склад също има позволение, което получава против служебна записка, че е някогашен боен ", показват специалисти от системата. Освен това, съгласно тях, има още няколко казуса - че кварталният служител на реда е по-снизходителен към някогашни сътрудници, защото те са наясно с процедурите и условията на закона и нормално минават с предизвестие. От Министерство на вътрешните работи настояват, че за спазването на закона не си затварят очите и не демонстрират приемливост, в случай че разрешителното за оръжие е изтекло.

От 2013 година в Министерство на вътрешните работи действа обединен указател на оръжията, в който в действително време може да се следи информацията за притежателите им. През в контрола на оръжията, осъществяван от Министерство на вътрешните работи. Повод за инспекцията бе нещастието в Лясковец, при която барикадиралият се в дома си Петко Петков стреля по чиновници на Специализирания отряд за битка с тероризма (СОБТ), като умъртви един командос и рани други трима. Тогава служителите на реда отидоха до дома на Петков да го обезоръжат поради изтеклите му позволения за оръжия.

Още тогава на прокуратурата се наложи да изиска систематизирани данни от всяка регионална дирекция и районно ръководство на полицията. държавното обвиняване установи същите проблеми за повторно.

В края на 2017 година прокуратурата непосредствено разпореди на вътрешното министерство да изземе над 6 хиляди персонални оръжия от притежателите им поради изтекли разрешителни като тогава управлението на държавното обвиняване разгласи, че във ведомството няма електронен указател, заради което е мъчно да се следи оперативно дали при приключване на разрешителното, оръжието се предава в полицията.

След убийството на Иван Владимиров-Нав прокуратурата към момента не е разпоредила цялостна инспекция.

 В рубрика В рубрика " съседска кавга ": какво може да се направи

 Бившият служител на реда Румен Тонев е в ареста по обвиняване в убийството на психолога Иван Владимиров-Нав.
© БУЛФОТО

Бившият служител на реда Румен Тонев е в ареста по обвиняване в убийството на психолога Иван Владимиров-Нав.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР