Бивши и настоящи ученици отВТГ Г. С. Раковски:виж ощеНамерете бивши

...
Бивши и настоящи ученици отВТГ Г. С. Раковски:виж ощеНамерете бивши
Коментари Харесай

15-годишни младежи от Търговската гимназия във Варна посветиха лятото си на родолюбива кауза

Бивши и сегашни възпитаници от
ВТГ " Г. С. Раковски ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Императивът на Паисий през днешния ден звучи с особена мощ: " Българино, знай своя жанр и език ". Да превърнеш това обръщение в задача, е съумяла учителката по български език и литература Веселина Трендафилова във Варненска комерсиална гимназия.

Изумителен е фактът, че 15-годишни младежи са посветили своето лято на това, да преписват " История славянобългарска " на Паисий. Какво е било това огнено слово на преподавател, който възпламенява искрата на познанието?

" Младите хора през днешния ден не четат, младежите през днешния ден стоят единствено в обществените мрежи, с цел да споделят глупости и суетност ". Нищо сходно. 15 възпитаници от IX клас на ВТГ " Г. С. Раковски " са посветили своето време на Паисиевото дело, а други не престават да преписват. Изумителен е обстоятелството, че цялото семейство на Антония Досева от IXА клас се включва в тази благородна задача – първо ученичката преписва, а след това нейният дядо прави заслужен обков от дърворезба, с цел да се сложи сакралния текст.        

В родолюбивата задача се включват Ралица Костадинова, Елис Андреева, Валентин Киряков, Паола Кръстева, Митко Кънчев, Франсуи Нигохозова, Тея Вълкова и Деница, които дълги часове наред преписват заветния текст.

Нека помним! Защото тази година ние бележим 300 години от рождението на Паисий и 260 години от написването на " История славянобългарска ". Какво по-достойно удостояване на това! Всеки да препише страница от свещения текст. Как другояче да разберем, че всеки, който чете историята ще може да ръководи себе си и своя дом, а и своята страна.

" Това е традиция в Търговската гимназия, която в днешното бездуховно, консуматорско време добива особена символика, когато писаното слово се трансформира в калиграфски текст, в ръкопис, който излъчва споделена страст. Тогава учителят е извършил дълга си към словото. Не е допустимо да зъдължиш младежите да напишат домашно, само че можеш да ги вдъхновиш да извършат нещо значимо. Това би трябвало да бъде споделяно ", разяснява Жечка Георгиева, шеф на влиятелното образователно заведение.

Следовници на Паисий са учителите по български език и литература Веселина Трендафилова, Мариана Димитрова, Галина Николова, Янита Янкова и Петя Даскалова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР