Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете бивши съученици,

...
Бивши и настоящи студенти отВСУ Черноризец Храбър:виж ощеНамерете бивши съученици,
Коментари Харесай

Виктор Бузев: Новият булевард Левски“ ще помогне за развитието на пешеходните зони в центъра на Варна

Бивши и сегашни студенти от
ВСУ " Черноризец Храбър ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Мащабни инфраструктурни планове се реализират във Варна. Какво е бъдещото развиване на града в архитектурен проект разкриха в студиото на телевизия " Черно море ", Виктор Бузев, основен проектант на община Варна, доктор арх. Цвета Жекова, преподавателка по архитектура, и Кристиан Иванов, студент във ВСУ " Черноризец Храбър " и предстоящ проектант.

Световноизвестният датски урбанист проф. Ян Геел, чиито планове са осъществени в съвсем всички международни столици, е разгледал Варна, споделяйки усещанията си за развиването на градските зони.

" Професор Геел беше сюрпризиран от похватите, с които се лимитират колите, с цел да не завладяват пешеходните пространства - колчета, саксии и даже кофи за отпадък ", сподели арх. Бузев.

Идеите на проф. Геел, съгласно основния проектант на Варна, са използвани и у нас, само че е належащо време.

" Първо би трябвало да приемем дисциплината като наш светоглед, сподели той, както и да определим преобладаващия фактор в града. Човекът е преди всичко в мирогледа, който проф. Геел показа с нас, което значи, в случай че следваме неговия път, преди всичко би трябвало да бъдат хората, по-късно колела, градски превоз и най-после колите. Това ще е една борба, в която съм уверен, че пешеходецът ще победи ", безапелационен бе арх. Бузев.

Като водач основният проектант е уверен, че в случай че се возим по двама в автомобил вместо по един, трафикът в града ще се облекчи с 50%.

Според него построяването на новия бул. " Васил Левски " ще отклони трафика от центъра на града и това ще помогне да се стартира последователно стабилно използване на правилата за предоставяне на преимущество на пешеходното напредване.

Студентската лаборатория " Варна - град за хората " се организира във ВСУ под патронажа на проф. Геел. Една от задачите е основаването на релефна карта в Морската градина, която ще ориентира гостите на града за всички забележителности в парка, показани по атрактивен метод. Идеята е на студента Кристиан Иванов, който посочи, че тази карта ще даде опция на хората с увреждания посредством досег да си показват формите на постройките и релефа на терена. Той добави също, че картата ще бъде построена по действителен 3D модел.

" Всички планове на студентската лаборатория ще бъдат ориентирани към хората - разгласи арх. Жекова. - Организиране на обществените пространства, градските площади, пешеходните алеи, парковете, оформянето на кварталните градинки и така нататък "

" Развитието на града виждаме, като се обърне по-голямо внимание на пешеходците. В нашите планове ще бъде заложено и непресичане на потоците - авто и пешеходен на едно равнище. Ще търсим решение за прекосяване на разнообразни равнища, за обходни направления, тъй че пешеходецът да бъде преди всичко ", добави арх. Жекова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР