Бивш военен пилот от Литва е бил собственик на самолета

...
Бивш военен пилот от Литва е бил собственик на самолета
Коментари Харесай

Самолетът, който наруши въздушното ни пространство, е бил продаден в събота. Възможно е пилотът да е бил българин 

Бивш боен водач от Литва е бил притежател на самолета " Пайпър ", който прелетя през въздушното пространство на седем страни преди два дни и кацна на изоставено летище покрай Търговище. Машината е била оповестена за продажба в английски уебсайт, а литовецът Брониус Заронскис я е продал предходната събота на трима мъже. Имената на купувачите обаче не са известни. Военният министър Драгомир Заков заяви, че у нас двумоторният аероплан е наблюдаван от изтребител при тежки атмосферни условия и с риск за живота на военния водач.

Литовец е бил до неотдавна притежател на самолета. Твърди, че го е продал в събота, само че не знае от къде са купувачите, споделя Българска национална телевизия.

Не мога да уточня. От Украйна, Румъния, България или нещо друго, описа Брониус Заронскис, някогашен притежател на самолета.

Говорихте ли на съветски?

Да, на съветски с един от тях.

Брониус Заронскис е някогашен боен водач в литовската авиация, бил е пълководец на ескадрила и се счита, че е един от асовете на литовските военновъздушни сили. Председател е на локален състезателен авиационен клуб и 60-годишния шесместен " Пайпър " е бил част от авиопарка на клуба. По негов спомен продал машината на компания с регистрация в София.

- Купувачите бяха трима.

Помните ли имената им?

Не знам техните имена. Не ги познавам и не съм ги питал. Направих форма за покупка, там не бяха написани имената, а единствено компанията. Поставиха подписите си и се сбогувахме, описа още Брониус Заронскис.

Самолетът е бил механически изправен и кадърен за хвърчене, само че с прекъсната регистрация, тъй като е бил ипотекиран. Възстановяването ѝ би лишило към месец административни процедури в Литва. Директорът на предприятието за авионавигация в Литва твърди, че през последните три месеца за този аероплан не са постъпвали летателни проекти.

" Това значи, че не е изхвърчал от следените летища, те са четири. Хипотетично може да е изхвърчал от някое летище на аероклуб, да вземем за пример от Кивишкес или Палукинис, само че ние не знаем това ", сподели Саулюс Батавичюс, шеф на държавно дружество " Oro Navigacija ".

Според известие на съюзническото командване на НАТО дребният двумоторен аероплан е прелетял през въздушното пространство на няколко страни-членки на 8 юни, без летателен проект и без да дава отговор на радиоповиквания, само че не е показвал враждебно държание и затова по Еър полисинг не са подхванати спомагателни дейности. Машината е навлязла в българското въздушно простраство в тъмната част на денонощието. По думите на военния министър радарите на военно-въздушните ни сили са следили придвижването на самолета преди този момент и са поели контрола от румънските сътрудници.

" Размерът на самолета не допуска той да направи вреда на военна или цивилна инфраструктура. Самолетът е бил избран за евентуален отстъпник, когато самолета е избран като евентуален отстъпник върху него не се влияе. Той се следи. Ако има дейности, които заплашват към този момент съответна инфраструктура, военна, цивилна, гражданско въздухоплаване. Тогава има процедура, в която той се афишира за отстъпник и тогава има процедури за влияние ", съобщи Драгомир Заков, министър на защитата.

Самолетът е бил наблюдаван и от системите за локация на противовъздушната ни защита, в един миг е преценено, че би трябвало да бъде придружаван от изтребител.

" Тогава, когато към този момент имахме преценка, че може би би трябвало да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме. Много тежки атмосферни условия. Казвам го - в действителност доста тежки атмосферни условия. Беше направено наблюдаване, самолетът се върна в Граф Игнатиево преди начало на стихия. Изключително рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си ", съобщи Драгомир Заков, министър на защитата.

В нашето въздушно пространство самолетът е летял на пределно ниска височина, с цел да избегне проблеми с бурята, която е била изключително рискова в по-високите пластове на атмосферата, където е имало условия и за мощна турболенция. Според специалисти това значи, че водачът е бил доста умел.

" Самолетът е квалифициран за комплицирани условия. Може да се лети с него в комплицирани условия през деня. Пилотът също има умения. Не всеки водач може да лети в комплицирани условия. В облаци. А доколкото разбрах то е имало и ниска облачност и превалявания е имало. И е бил доста добре квалифициран ", съобщи Величко Дерузов, някогашен боен водач.

Пилотът очевидно е познавал доста добре маршрута, тъй като по мрачно съумява да кацне на две летища у нас, които не са употребени от началото на 90-те години - Иново и Буховци.

" Най-вероятно е българин ", разяснява Величко Дерузов, някогашен боен водач.

Нито една от страните през чието въздушно пространство е прелетял " Пайпър " -а не го квалифицирала като рисков. Румъния е поела наблюдението на машината и Военно-въздушните сили на северната ни съседка са решили, че няма потребност от влияние и са предали контрола на България директно преди да напусне румънското въздушно пространство, заяви румънския министър на защитата.

" Все още не сме говорили с сътрудниците от Унгария и България, тъй като не е изтребител или нещо сходно. Определено ще създадем разбор, когато имаме повече информация за този случай. Всяка от 3-те страни е работила съгласно закона. Предстои да обсъдим цялата информация в елементи и евентуално ще създадем общ отчет за този случай ", съобщи Василе Динку, министър на защитата на Румъния.

Разследването у нас търси отговори на съществени въпроси.

" Кои са хората, чия благосъстоятелност е, по какъв начин е летял, за какво е летял, от къде е тръгнал, каква е била задачата на полета ", съобщи Драгомир Заков, министър на защитата.

Проверява се и версията, полетът на самолета да е бил с разследващи цели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР