Бивш високопоставен служител на Федералното бюро за разследвания на САЩ

...
Бивш високопоставен служител на Федералното бюро за разследвания на САЩ
Коментари Харесай

Бивш ръководител във ФБР е арестуван, помагал на санкциониран руски олигарх

Бивш почитан чиновник на Федералното бюро за следствия на Съединени американски щати (ФБР) е задържан поради връзките му с съветски олигарх, оповестява " Ройтерс ".

54-годишният Чарлз Макгонигъл е управлявал контраразузнавателния отдел на ФБР в Ню Йорк от 2016 година до 2018 година, когато се пенсионира. Срещу него има повдигнати девет обвинявания, свързани с това, че през 2021 година е получавал секрети заплащания от създателя на съветския алуминиев колос " Русал " (RUSAL). Последният е глобен от Съединените щати.
Дерипаска е съветски олигарх и създател на " Русал " - втората по величина алуминиева компания в света по първична продукция.Той попада в " черния лист " на Вашингтон още през 2018 година в отговор на хипотетичната интервенция на Русия в изборите в Съединени американски щати през 2016 г.През 2022 година против предприемача бяха наложени нови наказания по отношение на съветската инвазия в Украйна.През септември Министерството на правораздаването на Съединени американски щати го упрекна, че ги е нарушил, като е употребявал финансовата система на страната, с цел да поддържа три първокласни парцела, и е наел жена, която да купи музикално студио в Калифорния от негово име.
Макгонигъл е бил задържан в събота на летището JFK в Ню Йорк, откакто се е върнал от посещаване в Близкия изток. По-късно е освободен под гаранция в размер на 500 хиляди $.

Той е упрекнат в нарушение на глобите на Съединени американски щати, като се е опитал да извади Дерипаска от листата със наказания като в подмяна е получавал пари. Макгонигъл е един от най-високопоставените някогашни чиновници на ФБР, упреквани в миналото в закононарушение. По делото е упрекнат и някогашния руски посланик Сергей Шестаков, който също е работил с съветския олигарх.

Според Министерството на правораздаването Макгонигъл и Шестаков са се съгласили през 2021 година да проверяват конкурентен съветски олигарх в подмяна на заплащания от Дерипаска. Те са получавали заплащанията посредством фиктивни компании и са подправяли подписи, с цел да запазят в загадка, че глобеният руснак им заплаща.

Макгонигъл е упрекнат и по отношение на различен случай - че е взимал 225 хиляди $ в брой, до момента в който към момента е работил като специфичен сътрудник, от лице, което е работило за задгранична разследваща работа. Твърди се, че от август 2017 година до пенсионирането му през септември 2018 година Макгонигъл е скрил от Бюрото връзката си с някогашен албански шпионин.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР