Бивш украински депутат, смятан от Киев за предател, е застрелян

...
Бивш украински депутат, смятан от Киев за предател, е застрелян
Коментари Харесай

Украинските спецслужби убиха избягал в Русия бивш депутат

Бивш украински народен представител, считан от Киев за изменник, е убит покрай Москва , оповестява " Ройтерс ".

Украински източник разкри, че той е бил погубен от службите за сигурност на страната.

Илия Кива беше проруски член на украинския парламент преди Москва да нахлуе в страната през февруари 2022 година Той обаче беше в Русия през цялата война и постоянно подлагаше на критика украинските управляващи в обществените мрежи.

Руските следователи оповестиха, че Кива е умрял на място, откакто е бил прострелян в парк в региона на Одинцово, югозападно от Москва. Извършителят на убийството се търси.
 Русия упреква Украйна за убийството на военния блогър Татарски
Русия упреква Украйна за убийството на военния блогър Татарски

Посочено е име на украински жител

Украинският източник, поискал анонимност, съобщи, че отговорност за покушението носи службата за сигурност на Украйна СБУ.

Андрий Юсов, представител на украинската ГУР - друга разследваща работа, удостовери по украинската телевизия, че Кива е " завършен ", само че не посочи кой стои зад гибелта му.

Кивa беше наказан задочно от украински съд на 14 години затвор по обвинявания, като държавна измяна и подбудителство към принуждение.

Друг проруски надъхан някогашен народен представител в украинския парламент - Олег Царьов, оцеля при опит за ликвидиране в Крим през октомври.

От началото на войната няколко провоенно настроени съветски фигури бяха убити при интервенции, които Москва приписва на Украйна -, военният блогър и някогашният пълководец на подводница Станислав Ржицки.

Всички те бяха изброени в " Миротворец " - голяма неофициална украинска база данни за хора, считани за врагове на страната. Днес върху фотографията на Kивa на уеб страницата беше изписана думата " Ликвидиран " с кървавочервени букви.
 Русия открила убийците на Дугина и Татарски
Русия открила убийците на Дугина и Татарски

Предотвратени са и доста други сходни офанзиви, съгласно управляващите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР