Бивш ректор на СУ сравнява дипломите за висше с билети

...
Бивш ректор на СУ сравнява дипломите за висше с билети
Коментари Харесай

Бивш ректор на СУ сравнява дипломите за висше с билети за метрото

Бивш ректор на СУ съпоставя дипломите за висше с билети за метрото Дипломите за висше обучение стават като билети за метрото, повече хартия, по-малко действителна оценка на качеството. Колкото повече висшето обучение у нас е подчинено на оцеляване, толкоз то ще става по-ненужно на обществото. Коментарът е на някогашния ректор на Софийския университет проф. Боян Биолчев. Има ли обезценяване на висшето обучение у нас? Мина ли времето на „ Стената на рева “ на Химическия факултет, когато хиляди студенти тръпнеха в очакване да схванат дали са признати? Редно ли е следването във висше учебно заведение да се предизвиква с материални тласъци? Събрахме разнообразни отзиви по тематиката

„ Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите в Пловдив ще подари на своите студенти стипендии, преносими компютри, таблети, почивки в български курорт и екскурзия за двама в чужбина “ - това е записано на уеб страницата на образователното заведение. Става дума за дарове, които ще бъдат раздадени за студентския празник, разясни ректорът на висшето учебно заведение проф. Димитър Димитров. „ Не разбирам къде е некрасивото в това наше деяние. Спазвам закона, разходвам своите пари, обичам да правя подарък ”, сподели той.

През предходната година ВУЗ-ът подари на студентка от Пазарджик високопроходим автомобил. Сега в томболата са включени таблети, преносими компютри, почивки в България и екскурзия до Париж, Лондон и Рим.„ Налагането на цензура върху нашите реклами е средновековна инквизиция ”, сподели Димитров и добави: „ Беше накриво като подправена вест, че ние примамваме студентите с бонуси. Студентите не са диви животни да се примамват, те са мислещи същества ”. 

Преференции за кандидат-студенти разгласи на уеб страницата си и Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система в Пловдив. Една от тях е понижение на таксата за признати първокурсници, които доведат за кандидатстване собствен другар. Те обаче би трябвало да имат нужния бал, с цел да бъдат признати, посочи президентът на образователното заведение проф. Георги Манолов.

„ Според годишните ни изследвания за кандидатстудентското търсене  за нашето висше учебно заведение над 80 % от нашите студенти се ориентират и притеглят от висшето учебно заведение от техни другари, познати и родственици, които към този момент учат в учебното заведение. Оттук се зароди сходна самодейност да помислим по какъв начин можем да разтеглим разгръщането на тази концепция и взехме решение, че това е един от методите да се привлекат кандидат-студенти ”, изясни той.-->

Всичко това е вследствие на въздействието на околната среда, разяснява
бонусите и подаръците за кандидат-студенти някогашният ректор на СУ проф. Боян Биолчев.
Преди години, до момента в който е ръководител на Националната организация за акредитация, проф. Биолчев водил борба против правото на един университет да се акредитира с преподаватели на различен. Именно това съгласно него води до сриване на равнището и е в основата на казуса.

„ Ниското възнаграждение кара преподавателите да тичат по цялата страна, единствено дето няма готови хеликоптери да ги разнасят по територията й да преподават. Как преподава един изтощен човек, отегчен от пътешестване и от самия себе си, че би трябвало да се повтаря? Видимо сриване на нивото е. Обаче колкото пъти поставях този въпрос, се получаваше изумително, прочувствено единение на политическите сили в комисиите. Кимаха с глава, по-късно цялостно безмълвие и продължава да съществува ”, сподели той.

По думите на проф. Биолчев университетите са се нароили на правилото на оцеляване на преподавателския състав . „ Правилното е университетите да се разпростират въз основата на по-високо качество. Колкото повече е подчинено на оцеляване висшето обучение, толкоз повече то ще става излишно на обществото ”, разяснява той.

Тези подходи утежняват репутацията на висшето обучение и от тази позиция не са уместни, смята министърът на образованието Красимир Вълчев и предложи на студентите да се ориентират от рейтинговата система.

„ Важността на избора на обучение е обвързвана с пълноценната житейска и трудова реализация на един младеж. Какъвто и да е подаръкът, не може да размени възможностите, които дава положителното, качествено висше обучение. Препоръчваме на кандидат-студентите да се осведомят от рейтинговата система. Има цялостна информация по професионални посоки и висши учебни заведения както за образователната, по този начин и за научната активност, за социално-битовите условия и най-много за реализация на приключилите студенти ”, сподели той.

„ Преди 30 години процентът на приключилите гимназисти, които са били одобрявани в системата на висшето обучение, е бил едвам 30 на 100, а през днешния ден той е над 70 % . При една такава масовизация на висшето обучение, която и пазарът на труда изисква до известна степен – повече хора да бъдат с по-високо обучение, се губи селективната функционалност на висшето обучение. Дипломата за висше обучение престава да споделя кой е по-подготвен от другия и малко или доста това утежнява доверието в системата на висшето обучение и репутацията на висшето обучение ”, сподели министърът в отговор на въпрос.  

Според проф. Биолчев, дипломите за висше обучение са повече хартия, в сравнение с оценка на качеството.

„ Дипломите се трансформират малко като билети за метрото. Самото общество сякаш предизвиква да има хартия, а да няма действителна оценка на качества ”, сподели професорът.

През предходната образователна година ч астните висши учебни заведения са съумели да запълнят едвам 38% от местата си . Към момента законът не разрешава приемът в тях да се контролира, само че върху това би трябвало да се намерения, счита министър Вълчев. Според някои по този начин е вярно, тъй като студентите в частните висши учебни заведения заплащат напълно за образованието си, само че въпреки това, нерегулираният банкет въздейства върху общата известност на висшето обучение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР