Бивш моряк създаде домашно устройство за пречистване на мръсния въздух

...
Бивш моряк създаде домашно устройство за пречистване на мръсния въздух
Коментари Харесай

Моряк изобрети пречиствател за въздух

Бивш моряк сътвори домашно устройство за филтриране на мръсния въздух в огромните градове. 60-годишният Веселин Райчинов съумя за към час да сглоби филтъра и да го сложи на прозореца, а в стаята да влезе свежа бликам, без значение от смога. Тази проява той направи в столица. Създателят на остроумното и дейно устройство живее в Баня, Карловско, само че измислил филтъра по две аргументи - първо, тъй като тематиката за чистия въздух го вълнува и има своя безапелационна теза по въпроса. И второ, тъй като желае със знанията и уменията си да бъде потребен на хората от огромните градове, където този проблем съществува.

Веселин Райчинов от дете сглобявал и конструирал кораби вкъщи, имал мощно увлечение към техниката и по тази причина си избрал специалност - корабен машинен механик. Завършил е колеж по корабостроене и мореплаване „ Кирил Халачев ” във Варна през 1976 година. Целият му трудов стаж е бил на корабите. А в този момент у дома непрекъснато майстори нещо, самичък или с брат си, който е прочут столичен правист и също е разпален техничар. Често дружно или поотделно опитват и вършат разнообразни структури, устройства, уреди.

Аз пребивавам в обитаемо място, където казусът със замърсяването на въздуха към момента не съществува, само че тази тематика ме вълнува. Затова измислих това устройство. Няма по какъв начин да тръгнем по улиците с противогази, само че най-малко вкъщи можем да дишаме рафиниран въздух, споделя Райчинов.

Предлага на вниманието на домашните майстори високоефективен, нискобюджетен и елементарен за разработване „ домакински противогаз ”. Цената на домашния филтър е към 30 лв.. Кошчето е 6-7 лв., дървените въглища 4.50-5.50 лв., вентилаторът - 16-20 лв.. Останалите са подръчни материали, които се намират вкъщи, показва той.

Веднага откакто направил домашния филтър, Райчинов го дал на собствен братовчед, който живее в столицата. Тъй като приспособлението било признато задушевно, дейно е и елементарно за изработка, околните на Веселин считат, че то елементарно може да влезе в всеобщо произвеждане. Той обаче счита да го записва като „ потребен модел ”.

Смогът в Пловдив и София, мръсният въздух, полемиката за аргументите за замърсяването в обществото вълнуват Райчинов. Като способен механик той има безапелационни причини по тези въпроси.

От много време с възходящо отвращение проследявам обществените полемики и мнения за замърсяване на въздуха, защото в множеството се показва като съществена причина за количеството на фини прахови частици старите коли. Количеството на вредностите, които се отделят от един авто мотор, зависи от техническото му положение, а не от неговата възраст. Основните замърсители са уличният прахуляк и отоплението на твърдо гориво. Това въпреки всичко бе прието от специалисти. Не газовете от колите са главният замърсител, акцентира Веселин.

Той се базира на своите учебници по доктрина и структура на моторите с вътрешно горене от 1977/79 година, както и на най-нови проучвания. Двигателите могат да работят и с газообразни горива и това от дълго време е направено. Според изявления в медиите част от рейсовете на градския превоз, най-малко в София, към този момент са на газ - пропан-бутан или метан. Бензиновият мотор отделя приблизително към 5% въглероден окис. Същият мотор, работещ на газ, отделя 0.15% въглероден окис или 33 пъти по-малко, акцентира техникът. Той е уверен, че решението на проблемите със замърсяването би трябвало да се търси при твърдото гориво за отопление и рядкото миене на улиците.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР