Бивш командир от групировката на Евгений Пригожин Вагнер е назначен

...
Бивш командир от групировката на Евгений Пригожин Вагнер е назначен
Коментари Харесай

Вагнер има нов шеф - и Путин отново го праща в Украйна

Бивш пълководец от групировката на Евгений Пригожин " Вагнер " е назначен за началник на съветски доброволни отряди във войната в Украйна.

Андрей Трошев с псевдонима " Седой " ( " Посивелия " ) се е срещнал с Владимир Путин и един от зам.-министрите на защитата в Кремъл Юнус-Бек Евкуров, с цел да получи нова задача. Тя е да провежда звена от доброволци, които да могат да извършват разнообразни бойни задачи " - освен в Украйна, само че и в други фронтови линии.



Трошев е един от някогашните командири на " Вагнер ", който е управлявал бойци на групировката близо 10 години. Смята се, че е изпаднал в спор с Евгений Пригожин в интервала, в който той направи несполучлив опит да завземе властта в армията и потегли на поход към Москва.

В момента Трошев работи за Министерството на защитата на Русия. Според ISW - останалите командири от групировката го считали за " изменник ".

Близкият до Пригожин Telegram-канал GREY ZONE разгласява през август остаряла история, която съществено компрометира Трошев.

През 2017 година на улицата в Санкт Петербург е открит мъртвопиян мъж, който не съумял даже да каже името си пред лекарите, които са го приели за лекуване на алкохолно натравяне.

В него обаче са били открити персонални документи на името на Андрей Трошев, 5 милиона рубли и 5000 $, секретни карти на Сирия, самолетен билет за Краснодар, описи с оръжия за " Вагнер ".

Трошев е някогашен деец от Афганистан и Чечня, работил е в службата за битка с безредиците ОМОН в Санкт Петербург, има висши държавни оценки.

Всички наемници на " Вагнер " бяха изтеглени от Украйна след протеста през юни, само че последователно част от тях са почнали да се връщат - това свидетелстват украинските сили, а по-късно беше доказано и от английското разузнаване.

Групировката продължава да поддържа позициите си в страни като Либия, Мали и ЦАР, където обезпечава отбраната на локалните режими против достъп до скъпи естествени запаси.

Руската войска официално пое контрола върху управлението на остатъците от " Вагнер " след спора с Пригожин.

Разбунтувалият се водач на частната войска и няколко от най-висшестоящите хора в нея починаха при самолетна злополука в Русия през август.

Трошев е бил индивидът, под чието командване Путин е предложил да се трансферират наемниците от " Вагнер " по време на загадка среща с Пригожин и към 30 командири от групировката през юни. Тогава е получил отвод, само че съгласно Путин - доста от останалите мъже са щели да се съгласят.

" Много от тях кимаха, когато го споделих. А Пригожин, който седеше начело и не ги виждаше, сподели: Не, момчетата не са съгласни с такова решение ", изяснява Путин, представен от кореспондента на " Комерсант " Андрей Колесников.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР