Бивш агент на ЦРУ пледира виновен по обвинения в шпионаж

...
Бивш агент на ЦРУ пледира виновен по обвинения в шпионаж
Коментари Харесай

Агент на ЦРУ шпионирал за Китай

Бивш сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ пледира отговорен по обвинявания в шпионаж в интерес на Китай, разгласи правосъдното министерство на Съединени американски щати, съобщи Би Би Си. Смята се, че казусът е обвързван с разбиването на американска шпионска мрежа в Китай.

Джери Чун Шинг Лий (54 г.) напуща Централно разузнавателно управление на САЩ през 2007 година, преселва с в Хонконг, където бил вербуван от китайски сътрудници. Според прокуратурата натурализираният американски жител получавал пари, с цел да разкрива информация за секрети сътрудници на Съединени американски щати. В резултат Китай разрушава мрежа от информатори в интервала 2010-2012 година в този интервал 20-ина информатори са убити или хвърлени в затвор, което е един от най-големите провали на американското разузнаване в последните години.

Помощник основният прокурор Джон Демърс, който дава отговор за националната сигурност, съобщи, че казусът на Лий е третият с присъединяване на US сътрудници и Китай за по-малко от година. „ Всеки един от тези случаи е трагично изменничество на страната и сътрудниците “, сподели той.

Лий, който работел за Централно разузнавателно управление на САЩ в интервала 1994-2007 година, пледира отговорен по обвинявания в интрига за предаване на информация за националната защита на непознато държавно управление в съд във Вирджиния в сряда. В известието на US правосъдното министерство се показва, че през 2010 година с него са открили контакт сътрудници на китайското разузнаване. Те му предложили пари и дали обещание да се грижат за него „ до края на живота му “ в подмяна на предаване на поискана секретна информация. По сметката му били преведени стотици хиляди долари от май 2010-а до декември 2013 година

Лий написал документ с дейностите на Централно разузнавателно управление на САЩ, в това число обектите, където сътрудници на Съединени американски щати работели. През 2012 година сътрудници на ФБР претърсили хотелска стая на Хавай, записана на името на Лий, и разкрили USB флашка, където в свободното пространство бил открит документът, откакто бил заличен. При претърсването били открити още график и адреси на US сътрудници с същинската им еднаквост, места за срещи, телефони и друга информация за тях.

През 2012 година Лий признал пред Централно разузнавателно управление на САЩ, че имал среща с китайски сътрудници, само че скрил, че те са му поставяли задания. През 2013 година той в началото отрекъл да знае за документа в USB флашката, само че по-късно признал, че го написал, само че споделил, че не го е предавал на китайците. Лий бил арестуван на нюйоркското летище „ Дж. Ф. Кенеди “ през януари 2018 година Присъдата му ще бъде произнесена през август, съобщи БНР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР