Биткойнът продължава да поскъпва вече седем поредни дни и до

...
Биткойнът продължава да поскъпва вече седем поредни дни и до
Коментари Харесай

За първи път от 2021 г.: Биткойн поскъпна над 50 хил. щатски долара

Биткойнът продължава да нараства към този момент седем следващи дни и до през вчерашния ден вечерта преодоля психически значимата граница от 50 хиляди щ. $ за един токен. Той не е коствал толкоз доста от края на 2021 година насам.

Ръстът идва на фона на възходящия интерес на вложителите към неотдавна стартиралите спот ETF-и, основани на биткойн.

Вечерта биткойнът доближи най-високата си стойност от 50 314 щ. $, само че все още на писане на тази обява главната криптовалута леко се намали до към 49 902 щ. $, съгласно CoinDesk.

Въпреки че биткойн-ETF-ите набраха милиарди долари през първите седмици на търговия след стартирането им на 11 януари, вниманието на вложителите беше привлечено от приключването на милиарди долари от високодоходния Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). На този декор цената на биткойна спадна до 38 500 щ. $ единствено няколко дни след стартирането на ETF.

През последните няколко седмици обаче отливът от GBTC се забави, до момента в който новите фондове продължиха да регистрират забележителен приток. Освен това повишаването на биткойна се дължи на обстоятелството, че скоро ще стане по-трудно да се добива. Около април ще настъпи халвинг на биткойна, което е механизъм за отбрана на криптовалутата от инфлация, включващ понижаване на половина на възнаграждението за рандеман на блок.

Припомняме, че биткойн доближи историческия си връх от 69 хиляди щ. $ през ноември 2021 година. Но 2022 година беше сложна година за пазара на криптовалути на фона на срутва на екосистемата Тера, абсурда към борсата за криптовалути FTX и нейния създател Сам Банкман-Фрид, както и редица други значими събития в криптоиндустрията. Биткойнът приключи 2022 година на равнище малко над 16 000 щ. щатски $, което е със 75% под историческия му връх. Много други криптовалутни активи претърпяха още по-сериозни спадове, написа dir.bg.

2023 година ще бъде запомнена като интервал на забележителен напредък на пазара на криптовалути, само че представянето на курса на биткойн беше много неенергично през по-голямата част от годината. Неотдавна, на 1 октомври, биткойнът струваше едвам 27 000 щ. щатски $, което представляваше растеж от 65% от началото на 2023 година, само че това беше относително малко възобновяване, като се има поради какъв брой високо е равнището на биткойна сега.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР