„Биткойн Бони и Клайд“ ще се признаят за виновни за пране на пари

...
Съпруг и съпруга, чиито ексцентричности и предполагаеми престъпления им спечелиха
Коментари Харесай

Съпруг и съпруга, чиито ексцентричности и предполагаеми престъпления им спечелиха прозвището „Биткойн Бони и Клайд“, се очакваше да се признаят за виновни за организирането на схема за пране на пари на стойност 4,5 милиарда долара, свързана с хакването на крипто борсата Bitfinex през 2016 г.

Двойката, роденият в Русия технологичен предприемач Иля Лихтенщайн и Хедър Морган, амбициозна рапърка с псевдонима „Razzlekhan“, бяха арестувани през 2022 г. в това, което Министерството на правосъдието нарече „най-голямото финансово изземване досега“.

В четвъртък сутринта Лихтенщайн се призна за виновен по едно обвинение за заговор за пране на пари във Вашингтон, окръг Колумбия, федерален съд.

Очаква се Морган да се признае за виновен в четвъртък следобед, каза съдията.

Властите не са обвинили Лихтенщайн и Морган, които са на около 30 години, за участие в действителното хакване на Bitfinex. Но в резултат на тази кражба близо 120 000 биткойн токена се озоваха в цифров портфейл, контролиран от Лихтенщайн, казват прокурорите.

Тъй като стойността на биткойн експлодира в продължение на няколко години, следователите на IRS в крайна сметка проследиха средствата до двойката. Прокурорите казват, че Лихтенщайн и Морган са извършили поредица от транзакции под псевдоними, за да се опитат да закрият произхода на тези средства.

След ареста им подробностите от живота им се превърнаха в нещо като медийна сензация в Ню Йорк. Известно е, че двойката разхожда бенгалската си котка Клариса на каишка в Манхатън.

Морган, която рапира за това, че е „крокодилът на Уолстрийт“ като своя онлайн музикална личност, има биография в Twitter, която гласи: „Карам странните деца да се чувстват като у дома си“ и описва себе си като „технологичен предприемач, сюрреалистичен артист, рапър , плодовит писател и моден дизайнер със синестезия.“

Лихтенщайн, който имигрира в САЩ от Русия, беше счетен за риск от бягство и оставен в затвора, за да изчака процеса.

Лихтенщайн сключи споразумение за сътрудничество с правителството, като се съгласи да свидетелства и да се срещне с правоприлагащите органи, когато бъде поискано, извън присъствието на своя адвокат.

Той е изправен пред до 12 години и половина затвор и глоба до 350 000 долара, според настоящите федерални насоки. Ако обаче държавните прокурори установят, че сътрудничеството му е било достатъчно полезно, те могат да поискат от съдията присъда под тези указания.

Председателстващият съдия Колийн Колар-Котели прие молбата на Лихтенщайн.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР