Битката за председателския пост на Народното събрание започна със засечка

...
Битката за председателския пост на Народното събрание започна със засечка
Коментари Харесай

Балотаж решава избора на новия депутат №1

Битката за председателския пост на Народното събрание стартира със засечка на пултовете за гласоподаване на депутатите. Няколко пъти доайенът на сегашния състав на Народното събрание Вежди Рашидов прикани за самообладание, до момента в който " оправят машинките ".

А фрагментираният 48-и парламент реши да избере народен представител номер 1 след балотаж, откакто нито един от четиримата номинирани за поста не съумя да събере болшинство от над 121 национални избраници. Така двамата, получили най-вече гласове, отидоха на втори тур - Никола Минчев от Политическа партия и Росен Желязков от ГЕРБ. 

За Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия " за " гласоподаваха едвам 27 национални избраници. Толкова получи и Петър Петров от " Възраждане ", само че с тройно повече избор " срещу ". 

За Желязков гласоподаваха 103-ма, 86 бяха " срещу ", а 51 се въздържаха. За Минчев гласоподаваха 74 гласа " за ", 29 - " срещу ", а 135 се въздържаха. 

ГЕРБ настоя първата политическа мощ да поеме новия 48-и състав на Народното събрание и с апел за примирение шефката на ПГ Десислава Атанасова аргументира предлагането на партията Росен Желязков да оглави институцията. Тя го дефинира като подобаващ да наложи консенсус сред останалите парламентарни сили. 

По думите й всички, щом чули името му, даже от опозицията, харесали номинацията на ГЕРБ. " Извън биографията на Росен Желязков, като го познавам повече от 15 години, знам, че той може да подсигурява съблюдаване на разпоредбите и може да носи отговорност. Знам и че не може да се крие зад непозната отговорност, няма да разрешава противоконституционни актове да бъдат емблема на Народното събрание и няма да наложи за норма правото на силата за сметка на силата на правото ", сподели за съпартиеца си Атанасова. 

Вицето на Костадин Костадинов от " Възраждане " Цончо Ганев пък показа кандидатурата на националистите за началник на Народно събрание Петър Петров с думите, че в предишния парламент опозицията е била мачкана и притискана в ъгъла. " Петър Петров е експерт с повече от 15 години стаж в правораздаването, факт е и просветителният му ценз, както и опитът му в предходния парламент. Не е обикновено да имаме болшинство в Народно събрание, което толерираше потъпкването на нашите законопроекти. Една от обединенията в залата обясняваше, че правосъдната промяна е всичко, което би трябвало да се случи, само че не позволи разглеждането таман на този законопроект. Затова новият парламент има потребност от ръководител, който да дава нужното почитание към опозицията, а не да показва мощ ", прикани Ганев. 

Лидерът на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров още веднъж номинира Никола Минчев за ръководител на институцията. Той призна, че има процедура той да бъде определен от най-голямата парламентарна мощ, само че сподели, че имало доста образци в предишното на избор на различен началник на Народно събрание. " Най-важно е да се подходи мажоритарно с оглед персоналните качества на претендента ", посочи Гюров. Защото самият Минчев се трансформирал в знак на професионализъм и диалогичност в границите на предходния състав на Народно събрание. Освен това Минчев бил признакът на смяната и ново лице на парламентаризма. " Когато го номинирахме преди 1 година, акцентирахме върху юридическия му професионализъм. Днес можем да прибавим, че в обстановка на мощно фрагментиран парламент, той е индивидът, потвърдил, че с самообладание и добра дума може да се води една доста сложна зала. Той схваща какво е да си пръв измежду равни наред с положителното му образование и човещина ", означи за съпартиеца си Гюров. 

А последният претендент за народен представител номер 1 - Кристиан Вигенин, който е с богат парламентарен опит, бе показан от шефката на левицата Корнелия Нинова с къса биографична информация. " Опитът му и персоналните му качества ще му разрешат да управлява по най-хубавия метод този фрагментиран парламент без ясно болшинство. Той се е потвърдил като човек, който може да взема решение конфликтни обстановка, убедихте се в предходния парламент, че той управляваше залата в най-трудните моменти, а беше и наставник на младите сътрудници от Политическа партия ", означи Нинова. И прикани за поддръжка на Вигенин, тъй като това щяло да подсигурява съблюдаване на главния закон и свободата на изложение на депутатите. 

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев посочи, че групата не предлага собствен претендент за поста не тъй като няма уместно лице, а тъй като съблюдава традицията най-голямата парламентарна група  да оглави институцията. И съобщи, че Движение за права и свободи не е спазвало тази традиция единствено в 47-ото Народно събрание, тъй като тогава най-голямата група е номинирала предходния ръководител Никола Минчев, на който е била поискана оставката точно от Движението. " А ние не се връщаме обратно ", предизвести Цонев. И насочи зов - при положение, че Росен Желязков бъде определен за ръководител, да знае, че не е шеф на останалите 239 депутати. " Молим го да не помни от коя група е бил определен, да знае, че зад трибуната всички са равни пред конституцията, законите и пред правилника ", добави депутатът от Движение за права и свободи. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР