Бисер Петков: Подписаният план за действие не цели да прекрати

...
Бисер Петков: Подписаният план за действие не цели да прекрати
Коментари Харесай

Бисер Петков: Подписаният план за действие не цели да прекрати протеста на майките

Бисер Петков: Подписаният проект за деяние не цели да приключи митинга на майките
Подписването на проекта за деяние не е имало за цел да приключи митинга на майките на деца с увреждания, съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Право е на всеки да стачкува, да декларира своите претенции и искания “, счита министър Петков.

Освен общественият министър, върху документа подписите си поставиха министърът на финансите Владислав Горанов, омбудсманът Мая Манолова, представители на самодейността „ Системата ни убива “, както и представители на национално представителните организации на и за хората с увреждания. Въпреки че проектът планува доникъде на месец декември законодателството да бъде признато от Народното събрание, митингът на майките продължава.

„ С този проект за деяние държавното управление даде явен отговор за своя ангажимент и своите дейности. Аз мисля, че те са в унисон с упованията на протестиращите, тъй като нереалистично беше на 1 октомври да бъдат признати. Знаете, че на един стадий това беше настояването. Сега са записани периоди, които са реалистични за осъществяване и вършим всичко допустимо това да стане “, увери министър Петков.

Той още един път напомни, че Законът за персоналната помощ, който към този момент е импортиран в Народното събрание и Законът за хората с увреждания ще се разискват и одобряват от Народното събрание в пакет. Планът планува още в Закона за държавния бюджет за 2019 година да бъдат планувани спомагателни 150 млн. лв. за политики в тази сфера.

„ С този проект за деяние не може да бъдат ангажирани народните представители. Тяхно суверенно право е да дебатират по двата законопроекта и да внасят промени, в случай че счетат за належащо. Целта на проекта е да е ясно пред всички какво се прави, в какви периоди се прави, както и да се възвърне доверието сред страните “, посочи общественият министър.

Бисер Петков добави, че продължава и работата по правенето на новия указател на хората с увреждания.

Министър Петков внесе изясненост и по различен значим въпрос – отпущането на спомагателни помощи за енергийно небогати. „ Работим по разнообразни разновидности. Все още тече срокът за подаване на заявление за разпределяне на тази целева помощ. Искаме да имаме по-голяма изясненост. Ще съобщим какво предлагаме на тези уязвими групи лица, тъй че да бъдат обезщетени за по-високите цени на газта и парното “, акцентира той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР