Бирената мая е кръстена така, защото идва от едни и

...
Бирената мая е кръстена така, защото идва от едни и
Коментари Харесай

За и против бирената мая

Бирената квас е кръстена по този начин, тъй като идва от едни и същи дрожди, употребявани за ферментация и произвеждане на бира - Saccharomyces cerevisiae.

Важно е обаче да се разбере, че маята, употребена за пивоварство, е жива, до момента в който бирената квас, известна като хранителна добавка, е деактивирана. Това значи, че микроорганизмите са били убити посредством пастьоризация или изсушаване, само че протеините, витамините и минералите към момента са там.

Според направените изследвания се предлага умерената приложимост на бирена квас, тъй като, въпреки и да е добър източник на хранителни субстанции, заради естеството си носи и някои опасности.

Предимства на бирената квас

Бирената квас е характерен любимец на тези, които практикуват вегетарианска диета заради съществуването на протеини и многочислените витамини от група B-коплекс, които тя обезпечава. Тези витамини нормално се срещат в говеждо месо, риба и домашни птици. Този вид дрожди към момента може да ви обезпечи съответно следните хранителни субстанции: Тиамин (витамин В1), Рибофлавин (витамин В2), Ниацин (витамин ВЗ), Пантотенова киселина (витамин В5), Пиридоксин (витамин В6), Биотин (витамин В7 или витамин Н), Фолиева киселина (витамин В9), Кобаламин (витмин В12.)

Бирената квас съдържа и доста количество хром. Установено е, че този минерал понижава равнищата на кръвната захар. Поради това може да помогне на хората, страдащи от диабет, посредством възстановяване на поносимостта към глюкозата и понижаване на потребността от инсулин.

 Болки в корема

Вреди от бирената квас

Някои хора просто са алергични към дрожди. Чувствителността може да бъде талкова висока, че всички артикули въз основата на дрожди, от бира до хранителни добавки за квас, да провокират съществени алергични реакции при тях.

Други типове медицински положения, които покачват чувствителността към дрожди, са улцерозен колит или гноен колит (заболяване на храносмилателната система, което се характеризира с инфектиране и кървящи, гнойни язви на лигавицата на дебелото черво) и Болест на Крон. Това са по-тежките типове възпалителни болести на червата. Ако имате слаба храносмилателна система или сте склонни към такива проблеми, би трябвало да сте извънредно внимателни по отношение на вземането на бирена квас.

Въпреки че са изследвани позитивните резултати на хрома върху равнищата на кръвната захар, не е изключено той да има и някои нежелани реакции. Във високи дози може да докара до рисково намаление на кръвната захар. Това е положение, известно като хипогликемия. Би било по-безопасно да се консултирате с доктор, с цел да разберете безвредното количество бирена квас, преди да я включите в диетата си, изключително в случай че към този момент сте диагностицирани с диабет, имате хронични възпалителни чревни болести, болести на храносмилателния тракт, хронично главоболие или алергии.

 Купа пуканки

Практически приложения на бирената квас

Бирената квас нормално се предлага в прахообразна форма или във формата на дребни люспи. Има усет, напомнящ на сирене, който може да ви даде концепция за кулинарните ви опити. Можете да вземем за пример да поръсите умерено количество прахообразна бирена квас върху пуканки, с цел да извършите собствен личен мирис. Добавя се и към сосове за салати и гарнитури за тестени ястия.

Често се предлага прибавянето на пивоварната квас в края на готвенето или откакто храната към този момент е приготвена, тъй че топлината да не унищожава витамините от групата B.

Тъй като бирената квас е добър източник на протеини, можете да пуснете една или две супени лъжици бирена квас в блендера, дружно с обичаните ви плодове или зеленчуци, които употребявате за вашите енергийни смутита. Това ще направи от тях отлична ревитализираща напитка след тежък работен ден или усилена подготовка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР