Биотинът е част от групата на витамините В-комплекс. Означава се

...
Биотинът е част от групата на витамините В-комплекс. Означава се
Коментари Харесай

Дефицит на биотин – отражение върху косата и кожата ни


Биотинът е част от групата на витамините В-комплекс. Означава се и като витамин В7 . Той взе участие в разграждането на мазнините и въглехидратите от храната и в регулирането на холестерола и глюкозата в кръвта. Наред с тях обаче биотинът взе участие и в процеси, чийто резултат може да се наблюдава и върху външния тип на тялото ни. Той има значима роля за производството на кератин – главният систематичен белтък на косата, кожата и ноктите ни.

Биотинът е водоразтворим витамин и тялото ни не може да го складира. Не може и да си го синтезира единствено. Затова той би трябвало да постъпва непрестанно извън, като част от храната или, при потребност – като част от състава на добавки към нея.

При непълен банкет се стига до недостиг на биотин , който непроменяемо дава своето отрицателно отражение върху положението на косата и кожата .

Дефицитът на биотин е измежду рядко срещаните хранителни дефицити. С разнообразно и уравновесено хранене доста рядко може да се допусне дефицит на този витамин. Факт е обаче, че уравновесеният витаминен банкет през зимата е мъчно изпълним. Така дефицитът на биотин се явява една от главните аргументи за проблемите с косата и кожата през студения интервал на годината.

Симптоми на недостиг на биотин, засягащи косата и кожата

Най-честите външни прояви, по които може да се съди, че приемът на биотин е непълен, включват:

Свързани публикации.. Кои са главните закани за косата през зимата? 0 6 неща, с които състаряваме кожата си най-вече 0 5 есенциални витамини за коса 0

Зачервяване на кожата, изключително на лицето, и поява на обрив, само че без сърбеж; Пресушаване и лющене на кожата; Напукване на кожата в ъгълчетата на устните; Поява на гъбични инфекции по кожата; Често обостряне на хронични кожни проблеми като екзема или псориазис; Суха и чуплива коса; Косопад;

Характерно е, че когато са предизвикани от недостиг на биотин, кожните прояви и тези, засягащи косата, са съпроводени и от систематични недоволства като хронична отмалялост, липса на вкус, депресивни положения, изтръпване на крайниците, гадене и други

Комплексните прояви са причина признаците на недостиг на биотин постоянно да се смятат неправилно за прояви на по-сериозен здравословен проблем. Истина е, че компенсирането дефицита на витамина може за малко време да усъвършенства положението на косата и кожата, самочувствието и общото здравословно положение на засегнатия.

При съществуване на някои от посочените признаци би следвало да се направи проучване на биотина . При открит недостиг е добре в началото да се разчита на локално настоящи козметични артикули с биотин и единствено когато те не покажат резултат, да се потърсят по-комплексни способи за преодоляване на проблемите с косата и кожата.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР