Биолозите потвърдиха, че процедурата за зачеване на дете от трима

...
Биолозите потвърдиха, че процедурата за зачеване на дете от трима
Коментари Харесай

Биолози: Зачеването на дете от трима родители е безопасно

Биолозите потвърдиха, че процедурата за забременяване на дете от трима родители е безвредна. За задачата те наблюдаваха живота на няколко генерации маймуни, които се родиха по сходен метод. Статията с резултатите от проучването е призната за издание от научното списание „ Human Reproduction “, оповестява ТАСС, представена от БГНЕС.

" Винаги сме били загрижени за дълготрайната сигурност на такава процедура, в това число дали тя води до появяването на отрицателни последствия в късните години от живота. Нашите опити демонстрират, че най-малко две генерации маймуни, родени по този метод, не са имали такива странични резултати ", споделя един от създателите на проучването, професор в Орегонския университет за просвета и здраве (САЩ) Шухрат Миталипов.

Много съществени проблеми в работата на човешкото тяло са свързани с нарушавания във действието на митохондриите - главните „ енергийни станции “ на клетката. Тези органели са неповторими с това, че имат лична ДНК (наречена mtDNA), която съдържа указания за сглобяване и работа. Носителите на дефектни митохондрии нормално умират в ранна възраст, а в някои други случаи, да вземем за пример с развиването на синдрома на Лий, те стават безплодни.

Преди повече от 10 години биологът Шухрат Миталипов създаде специфична техника за трансплантация на геном. С негова помощ нуклеарната ДНК може да бъде извлечена от оплодена яйцеклетка с мутантни митохондрии и сложена в празна яйцеклетка със здрави " енергийни станции ".

Това изобретение проправи пътя за лекуване на синдрома на Лий и други последствия от появяването на разновидности в mtDNA. Миталипов и сътрудниците му обаче не бяха сигурни, че тази процедура ще бъде 100% безвредна. Това не попречи на първите полулегални опити за забременяване на дете от трима родители. през втората половина на 2010 година Те бяха извършени от няколко групи учени-приключенци в Мексико и Украйна.

Миталипов и сътрудниците му осъдиха тези опити и приканиха учените да изчакат първите резултати от дълготрайната инспекция на сигурността по създадената от тях процедура. Учените стартират този тест още през 2009 година, съвсем незабавно след основаването на технологията за забременяване на дете от трима родители.

Като част от тези опити учените отглеждат пет маймуни макак- резус, употребявайки създадената от тях техника за прекачване на ядро, и по-късно повтарят тази процедура, употребявайки зародишните кафези на тези примати. След като отглеждат няколко генерации маймуни по този метод, биолозите стартират да следят тяхното здраве и да наблюдават по какъв начин се е трансформирала работата на техните митохондрии.

Наблюденията от една страна демонстрират, че след преместването на ядрото на оплодената яйцеклетка никога не се появяват негативни дълготрайни последствия. Той също по този начин защищава маймуните от митохондриални проблеми. Средно делът на майчината mtDNA в техните кафези и кръв е към 3%, т.е. на практика няма развалени " енергийни станции " в клетките на новите генерации маймуни.

От друга страна, опитите на Миталипов и неговите сътрудници разкриват забавно и ненадейно събитие. Анализирайки наличието на клетките на новите генерации макаци, биолозите са разкрили в тях освен следи от „ донорски “ и „ майчински “ митохондрии, само че и фрагменти от митохондриална ДНК, наследени от бащите на тези маймуни.

В предишното учените са вярвали, че митохондриите се предават извънредно по майчината линия, защото тези органели не участват в мъжките полови кафези. Наблюденията на американски биолози демонстрират, че това не постоянно е по този начин. По някакъв метод бащините митохондрии или копията на тяхната mtDNA могат да влязат в плода. Учените се надяват да схванат по какъв начин тъкмо се случва това.

Независимо от това, самата опция за такова разпространяване на митохондриите би трябвало да се вземе поради както при проучването и лекуването на болести, свързани с митохондриите, по този начин и при палеогенетичните проучвания, където mtDNA се употребява за следене на връзката сред античните животни и проучване на историята на миграциите на нашите предшественици, заключават учените.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР