Били ли са американските астронавти през 1969 година на Луната?

...
Били ли са американските астронавти през 1969 година на Луната?
Коментари Харесай

Русия проверява били ли са американците на Луната

Били ли са американските астронавти през 1969 година на Луната? Съмненията и полемиките по този въпрос не затихват от десетилетия. Сега руснаците очевидно са решили да ревизират този факт – персонално!

Новината заяви ръководителят на съветската галактическа организация " Роскосмос " Дмитрий Рогозин: една от дилемите на плануваната за след 2030 година съветска задача до Луната ще е да ревизира дали американците в действителност са били на Луната през 1969 година: " Поставихме такава задача - да се отиде и да се ревизира били ли са там, или не. Те споделят, че са били. Ще проверим. "

Отговорът на Рогозин на уточняващ въпрос, заложен от сътрудник, сътвори усещането, че шефът на " Роскосмос " се е пошегувал. Но в Русия от дълго време съществуват подозрения по отношение на задачата на НАСА " Аполо-11 ", написа Дойче веле. Съветският съюз се отхвърли от програмата си за проучване на Луната при започване на 1970-те години, откакто четири пробни ракети се взривиха.

Сега Русия възнамерява да изпрати след 2030 година космонавти на Луната, които да останат там две седмици. По думите на Рогозин нито една страна не може сама да извършва стратегия за полети до Луната и посочи, че Русия се надява на съдействие със Съединени американски щати, Европа и Китай. Миналата година Русия се съгласи да работи дружно с НАСА по плана за орбитална станция към естествения сателит на Земята, наречена " Deep Space Gateway ".

Защо има подозрения?

В средата на юли 1969 година половин милиард души на Земята наблюдават онлайн по малкия екран по какъв начин астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стъпват на Луната, до момента в който астронавтът Майкъл Колинс остава в капсулата. Тогава съвсем никой не оспорва достоверността на черно-белите фрагменти, в това число и в Съветския съюз.

През 1970-те години обаче американецът Бил Кейсинг издаде книгата си " Ние в никакъв случай не сме били на Луната: Американската машинация за 30 милиарда $ ". И до през днешния ден тя е главният мотив на всички, които имат вяра, че кацането на Луната през 1969 е била една гигантска инсценировка, снимана в скрито телевизионно студио. Инсценировката била дело на режисьора Стенли Кубрик, чийто филм " 2001 - една авантюра в Космоса " излиза още през 1968 година. Поръчител на измамата бил тогавашният американски президент Ричард Никсън, а фотосите били направени в американската военновъздушна база Нортън в Сан Бернардино.

Първоначално книгата на Кейсинг провокира най-много подигравки и насмешки, само че през седемдесетте години доста американци започнаха към този момент да не одобряват безусловно всичко, което им споделя държавното управление - изключително след аферата " Уотъргейт ". Още повече, че в творбата си Кейсинг слага и въпроси, които наподобяват доста смислени: Защо фотосите от Луната са толкоз положителни, като че ли са правени от фотографи-професионалисти? Защо на никое място на небето не се виждат звезди? И за какво американският байрак, забоден на повърхността на Луната, се развява, въпреки там да няма атмосфера?

Обясненията на Кейсинг

Авторът на творбата предлага свои пояснения за всичко. На аргумента, че стотици хиляди американци са видели с очите си и на място изстрелването на " Аполо 11 ", той изяснява по какъв начин откакто ракетата се е изгубила от погледа им, курсът ѝ е бил изменен и тя е кацнала в Антарктика. Там астронавтите останали няколко дни, след което боен аероплан ги откарал до Тихия океан, откъдето били прибрани от самолетоносач.

Самите астронавти реагираха изключително яростно на изказванията, че били артисти в гигантска машинация. Един от епизодите, който дълго ще се помни, е реакцията на Едуин " Бъз " Олдрин на провокацията на репортера Барт Сибрел, който през септември 2002 година изиска от астронавта да се закълне в Библията, че е бил на Луната, и го назова " страхливец " и " измамник ". Олдрин, тогава на 73 години, удари с пестник в лицето 35-годишния кореспондент.

Бил Кейсинг умря през април 2005 на 82-годишна възраст. Но до последния си момент той продължи да има вяра в своята доктрина за фалшифицираното от американците кацане на Луната.

Източник: dnes.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР