Бих искал да засегна една тема, която в днешно време

...
Бих искал да засегна една тема, която в днешно време
Коментари Харесай

Колко важен е сънят?

Бих желал да засегна една тематика, която в днешно време се подценява от доста хора, заради забързания метод на живот и неналичието на каквото и да е свободно време. Става дума за една доста значима част от живота, а точно сънят.

 ( " Sleeping child ", James Chapin)

Какво се случва по време на сън с човешкото тяло продължава да се учи и до през днешния ден. Това, което знаем сигурно е, че нуждата от него е извънредно значима за:
• поддържане на сериозните функционалности на организма
• възстановяване на силата
• възстановяване на мускулната тъкан
• позволяване на мозъка да обработва нова информация.

Липсата на задоволително сън може да докара до душевен и физически проблеми, в това число понижена дарба за:
• ясно мислене
• фокусиране
• реакции
• контролиране на страстите.

Всичко това може да докара до съществени проблеми както вкъщи, по този начин и на работното място. Освен това е потвърдено, че едно хронично отнемане от сън  усилва риска от съществени здравословни проблеми като диабет, сърдечно-съдови болести, затлъстяване, меланхолия и отрицателно въздействие върху имунната система. Мислете за лишаването от сън като за кола със спукана гума. Тя се движи, само че извънредно постепенно с по-малко благоприятни условия и по-малко сила. Колкото по-дълго шофирате в това положение, толкоз повече повреди ще има върху нея.

Навиците ни за сън се трансформират с придвижване на възрастта. За един средностатистически възрастен потребността от сън е почти 7 до 8 часа. Деца в учебна възраст се нуждаят от най-малко 10  часа, а тинейджърите от 9 до 10 часа. Оценката на съня не е единствено за количество, а и за качество. Има 2 съществени типа: сън с бързо придвижване на очите и подобен без бързо придвижване на очите. Вторият тип е разграничен на четири стадия, които варират от лек сън към бездънен сън. Всички стадии са значими, само че дълбокият сън и този с бързо придвижване на очите са най-критични. По-време на тях се реализират най-важните възстановителни функционалности на организма.

Много хора с нарушавания на съня, спят задоволително време, само че без да доближават бездънен стадий, с цел да се усещат добре отпочинали и освежени на сутринта. Събуждайки се постоянно през нощта също може да попречи за достигането на сериозните стадии на съня. Това може да се дължи на приемането на щедро количество храна или вода преди лягане.

При някои хора сънят идва естествено, като мигането или ходенето. При други, приемането на задоволително първокласен сън е огромно предизвикателство, което изисква промени в метода на живот или здравна намеса. Има извънредно доста аргументи за проблемите със съня, вариращи от краткосрочни стресори, до съществени дълготрайни нарушавания. Ако имате хронични проблеми със съня, говорете с лекаря си за намиране на решение или вероятни разновидности за лекуване.

Запомнете едно – без първокласен сън задачите, които сте си сложили са обречени на неуспех!

Иван Сталев, фитнес инструктор в Spark Sport & Social Club

Изображение: Frances Kuehn, Sleeping Woman

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР