Биг Брадър“ във вид на 24-часово видеонаблюдение влиза в Лукойл

...
Биг Брадър“ във вид на 24-часово видеонаблюдение влиза в Лукойл
Коментари Харесай

Най-сетне: „Биг Брадър” влиза в „Лукойл“

„ Биг Брадър “ във тип на 24-часово видеонаблюдение влиза в „ Лукойл България “! Най-сетне страната реши да затегне контрола във компанията, до неотдавна ръководена от Валентин Златев, който сега е „ единствено ” ръководител на контролния съвет.

Дружеството ще би трябвало да отдели и лицензира като обособени данъчни хранилища шестте си бази, свързани с нефтопровода. Всеки един от тях би трябвало да има обособена банкова гаранция, както и да бъде екипиран с измервателни уреди и видеонаблюдение.

Това гласоподаваха през днешния ден на първо четене депутатите от правната комисия. Те се събраха изключително поради измененията в Закона за здравето, с които се анулира изключителното състояние след 12 май. В преходните и заключителните разпореждания на здравния закон обаче финансовото министерство е вкарало промени и в закона за акцизите и данъчните хранилища.

В момента по нефтопровода на търговеца на едро и дребно „ Лукойл България “, който потегля от рафинерията и стига до София, има шест бази, само че те се водят като един данъчен склад. Законовата смяна за обособяването им като обособени данъчни хранилища не е придружена с претекстове, само че от сбитите пояснения на зам.-финансовия министър Росица Велкова в правната комисия в Народното събрание, стана ясно, че задачата е стягане на контрола.

От Българската петролна и газова асоциация остро реагираха и приканиха държавното управление да изтегли текстовете. „ Тези промени нямат нищо общо със закона за здравето. Те не са обсъждани с сектора “, показват от асоциацията.

„ На фона на икономическата рецесия, подбудена от ковид, страната притиска част от бизнеса да прави голяма инвестиция за стотици милиони “, разяснява Светослав Бенчев от БПГА. По думите му няма смисъл от тази смяна, тъй като сега горивото се мери във всяка база при напускането му, а в този момент ще би трябвало да се мери и при постъпването от нефтопровода. Ако текстът бъде гласуван и на второ четене, „ Лукойл България “ ще има период от един месец да подаде заявки за нови лицензи пред Агенция Митници.

Петролният отрасъл е неудовлетворен и от друга смяна, вкарана в преходните и заключителните разпореждания на закона за здравето – този път е посредством закона за корпоративното подоходно облагане. С нея се планува ускорено монтиране на камери за 24-часово видеонаблюдение във всички акцизни хранилища за горива в страната.

„ С към три месеца се редуцира настоящият период за въвеждане на видеонаблюдението, т.е. до есента “, показаха от асоциацията. И припомнят, че сега пазарът на горива търпи големи загуби поради непрекъснато падащи обороти и поевтиняване на петролните артикули.

ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ

Всъщност новите периоди за монтиране на видеонаблюдението засягат и акцизните хранилища за алкохол и цигари. В момента финансовото министерство е пуснало за публично разискване промени в правилника за използване на закона за акцизите и данъчните хранилища, в които в детайли е написано по какъв начин би трябвало да бъде проведено видеонаблюдението.

Камерите би трябвало да записват всички влизащи и излизащи транспортни средства от складовете. Освен това те би трябвало да разпознават номерата на камионите и да засичат придвижване. Правилникът би трябвало да бъде обнародван в едномесечен период от повдигане на изключителното състояние. След това на компаниите се дават два месеца, с цел да инсталират камерите. Министерството на финансите би трябвало да одобри и две наредби – за реда за подаване на тази информация към Агенция Митници, както и за контрола, който би трябвало да правят митниците.

ЛУПА

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР