Би трябвало да сте наясно, че специалистите-ветеринари не препоръчват на

...
Би трябвало да сте наясно, че специалистите-ветеринари не препоръчват на
Коментари Харесай

Котките ядат ли кисело мляко?

Би трябвало да сте наясно, че специалистите-ветеринари не предлагат на котките да се предлага нормално мляко (все отново за предпочитане е киселото пред прясно мляко), а единствено приспособено котешко.

Причината се крие в това, че съвсем всички котки имат нетърпимост към лактозата, тъй като котешкият корем не съумява да я разгражда. Последствията са диария при котките, която може да е и много тежка, според от непоносимостта на котката към лактоза. Колкото по-възрастна става тя, толкоз по-вероятно е тази нетърпимост да се ускори.

Съществуват значително случаи, в които котките ядат кисело мляко и то не довежда до стомашно разстройство при тях. Но казано другояче - предлагането на каквото и да е нормално мляко е по-скоро нездравословно, в сравнение с потребно за котката ви.

Малко по-различно стои въпроса с новородените котенца. Те към момента не могат да употребяват твърда храна и би трябвало да бъдат хранени единствено с приспособено котешко мляко, с което можете да се снабдите от профилираните магазини за домашни любимци.

Ако въпреки всичко останете без такова мляко, не предлагайте нормално прясно мляко на котето, а малко кисело, и то на стайна температура. Веднага щом можете обаче, му набавете изсъхнало котешко мляко.

Да онагледим малко по-прецизно обстановката с котките и киселото мляко. Представете си, че сте положили доста старания да сготвите на злоядо дете пилешка чорба със застройка от кисело мляко или пък кюфтета с бял сос (отново приготвени с кисело мляко).

 Кюфтета със сос от кисело мляко

Тъй като малчуганът ви е придирчив, той няма да изяде цялата порция, която с обич сте му приготвили и поднесли. Веднага ще се запитате дали не можете да предложите остатъка от супата или кюфтетата с бял сос на котката си. Все отново готвенето ви е лишило не малко време и старания, а и мъркащият ви домакински любим може и да се зарадва.

В сходна обстановка не ви съветваме да го лишавате от нещо, което той може да схване за лакомство, тъй като има и не малко котки, които обичат млякото и при тях то не води до стомашни разстройства. Просто го направете по-предпазливо.

Не слагайте бульон от супата в котешката купа и не изсипвайте в нея целия млечен сос от кюфтетата. Така хем котката ви ще може да се зарадва на човешката храна, хем количеството мляко ще е сведено до най-малко и едва ли ще докара до някакви котешки неразположения.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР