Би било фатално за БСП да влиза в колаборация с

...
Би било фатално за БСП да влиза в колаборация с
Коментари Харесай

Станишев в ”Панорама”: Влизането в коалиция с ГЕРБ ще е фатално за БСП

„ Би било съдбовно за Българска социалистическа партия да влиза в колаборация с ГЕРБ и това  е елементарна политическа логичност. През 2017 година Българска социалистическа партия завоюва президентските избори като антитеза на ГЕРБ, каквато е била и преди. След това продължи тази линия като напусна Народното събрание. После доста от съперниците на управлението от Националния съвет, както и общински съветници бяха изключвани поради колаборация с ГЕРБ. Беше претекст те да бъдат гонени. Да не забравяме, че тъкмо тази теза беше алибито и за влизането в идеологически неприемливата коалиция с Политическа партия и Демократична България.

 

Участието в държавно управление с ГЕРБ и Движение за права и свободи би означавало управлението да отхвърли всичко, което е предписание и говорило през последните години. Защото няма по какъв начин да се скрие - когато партия гласоподава за кабинета, тя застава зад него. И най-важното: някой мисли ли по какъв начин влизането в сходна коалиция в този момент ще се отрази на структурите на Българска социалистическа партия за локалните избори. През целия мандат нашите общински съветници са били съперници на ГЕРБ, както и техните са работили като съпротива на левите кметове. Каква акция ще вършат? ”

 

В отговор на въпрос Сергей Станишев уточни, че по негово време Българска социалистическа партия също е влизала в сложни обединения, само че от доста по-силна позиция - след извоювани избори, а не от ролята на дребен съдружен сътрудник с 9% поддръжка и 23 народни представители. “По този метод няма по какъв начин да отстояваш същинска лява политика и си жертван да бъдеш аварийна гума на едно ръководство. ”, разяснява той.

 

“Номинацията на Мария Габриел за претендент за министър председател е мощен жест към външните ни сътрудници и това няма по какъв начин да не се харесва. С нея и със поръчката във връзка с основния прокурор се трасира пътя към коалиция с Политическа партия и Демократична България. ”, съобщи Станишев и уточни, че на хората в България към този момент им омръзва политическият спектакъл. “Липсва изчерпателен политически диалог, през последните две години въобще не се приказва за хрумвания. С сътрудниците ми от Делегацията на българските социалисти организирахме “Форум за прогресивни леви политики ”, с цел да върнем наличието в политиката. Вляво има голям капацитет и потенциал, и хората са жадни за този диалог. Искаме да им дадем вяра. ”

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР