БГНЕС С гривна за проследяване е пуснат под домашен арест олигархът

...
БГНЕС
С гривна за проследяване е пуснат под домашен арест олигархът
Коментари Харесай

Следят Николай Банев с гривна

 БГНЕС С гривна за следене е пуснат под домакински арест олигархът Николай Банев, оповестява.

Скандалният приватизатор е обвиняем като началник на проведена група за данъчни закононарушения дружно със брачната половинка си Евгения и майка си Мария.

Мярката на Банев е изменена от " задържане под стража " в " домакински арест ", откакто той престоява заключен зад решетките в продължение на две години и седем месеца.

Семейството бе арестувано на летището във френския град Ница в края на октомври 2018 година В началото на декември бяха екстрадирани в България по искане на прокуратурата по отношение на воденото против тях следствие. Оттогава Банев е в ареста, а жена му бе освободена поради здравословни проблеми през лятото на 2019 година

Самият Банев неведнъж желае мярката му да бъде изменена от " задържане под стража " в по-лека, само че все удря на камък. Последната му молба е почетена от спецсъда на 19 май. Прокуратурата не стачкува и след седем дни, олигархът се прибира у дома.

При разглеждането на молбата за по-лека мярка спецсъдът преценя, че Банев би трябвало да носи електронна гривна за следене на крайници, тъй като е налице заплаха да се укрие, в случай че е на независимост и не е включен в системата за надзор, защото към този момент е бил търсен и задържан във Франция.

Самите Баневи неведнъж отхвърлят да са се крили в чужбина. Те настояват, че имали желание да се прибират у нас, с цел да се явят на авансово уречен разпит и да честват рождения ден на Евгения.

Във връзка с определянето на " домакински арест " за Николай Банев съдът показва, че мярката е подобаваща, защото към сегашния миг съществува и заплаха подсъдимият да извърши ново закононарушение, като да вземем за пример да окаже въздействие върху очевидци.

По време на съвещанието е показана здравна информация от пандиза в София. Според документа от месец Банев се лекува в частна болница в София.

Претърпял е две интервенции на колянна става и върви на рехабилитация. Спецсъдът показва, че няма потребност от правене на друга здравна експертиза, която да открива здравословното положение на арестанта все още. То обуславя по-лека мярка за него от изтърпяваната сега " задържане под стража ", показват магистратите.

След разбор на обстоятелствата съдът регистрира, че осъществяването на по-леката мярка " домакински арест " по отношение на Банев няма да е спънка за безпроблемно протичане на правосъдния развой против него, който тече в спецсъда все още.

Откакто си е в къщи, юристът на Банев два пъти пуска молби до съда, с които желае позволение неговият клиент да напуща дома си, с цел да върви на ортодонт. Така за по четири часа на 2 и 6 юни подсъдимият получава опция да посети стоматолог. По същата скица олигархът ще може да излиза от избрания адрес за изтърпяване на мярката " домакински арест " и с цел да се придвижи до спецсъда за идващото съвещание по делото в средата на юни. То продължава с разпит на очевидци.

Процесът против Баневи тече към този момент повече от година. След внасянето на обвинителния акт се разбра, че в зала би трябвало да бъдат изслушани показанията на 175 очевидци. На този стадий никой не се наема да предвижда по кое време във времето ще пристигна краят на този проблем в съда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР