БФС излезе с позиция относно спекулациите, че настоящият президент на

...
БФС излезе с позиция относно спекулациите, че настоящият президент на
Коментари Харесай

БФС отсече: Не е задължително Михаил Касабов да въде вписан в Търговския регистър

БФС излезе с позиция по отношение на спекулациите, че актуалният президент на централата Борислав Михайл не обмисля да се отдръпна от поста си. От Бояна обясниха за какво няма условие вицепрезидентът Михаил Касабов да бъде вписан в Търговския указател.

Публикуваме цялото известие на организацията:

" Във връзка със странната дискусия към планувания Извънреден конгрес на 15.03.2024 година и множеството неточни внушения и тълкования на Устава на съюза, БФС държи да подчертае следните обстоятелства:

Има подадена оставка от Президента на БФС. Оставката се гласоподава от Конгреса - той е органът, който избира и освобождава президента.

Уставът на БФС в чл.47 ал.2 планува, че " при подаване на оставка, пълномощията на президента се извършват от първия вицепрезидент, а при неспособност или отвод от негова страна - от различен вицепрезидент, определен от ИК, до провеждането на конгрес ".

Изпълнителният комитет установи, че президентът Михайлов е подал оставка и, след отвод на първия вицепрезидент Костадинов, избира вицепрезидента Михаил Касабов да извършва пълномощията му до провеждането на конгрес.

Нито в Устава на БФС /чл.47/, нито в ЗЮЛНЦ, или различен нормативен акт /Закон за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел/ няма условие изпълняващият пълномощията вицепрезидент да бъде вписан в Търговския указател.

Причината е, че това събитие не е от категорията на тези, които наложително се вписват в ТР. Изпълняващият пълномощията на президент се легитимира пред третите лица - министерства, институции и така нататък с извлечение от решението на ИК, с което е определен за замества президента.

Уставът на БФС е спазен изцяло, защото Михаил Касабов е съответно оправомощен от Изпълнителния комитет, а не от Борислав Михайлов, надлежно правата на Михаил Касабов са предоставени от ИК.

По отношение на евентуалните тъжби - никой не може да лишава правото на футболен клуб, член на БФС, да апелира решенията на Общото заседание, в случай че смята, че са позволени нарушавания. Първи по този път потеглиха лицата, обжалвали избора на Борислав Михайлов и Изпълкома на конгреса от 12.10.2021 година, вкарали проблема в съда с изказване, че е трябвало да има балотаж. Няма нито едно решение на Софийски градски съд или САС, в което да написа за нарушаване при избора заради липса на балотаж.

За да спрат спекулациите и внушенията - има легален път за промяна на управлението на Българския футболен съюз, който е: подадена оставка и плануван конгрес, на който клубовете-членове на сдружението освобождават и избират президента и членовете на Изпълнителния комитет. Друг ред към момента не е фиктивен ".
 Стилиян: Борислав Михайлов няма желание да си потегля от БФС
Стилиян: Борислав Михайлов няма желание да си потегля от БФС

Ето какво добави
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР