Безводието причини сериозни щети на реколтата от царевица в Добруджа.

...
Безводието причини сериозни щети на реколтата от царевица в Добруджа.
Коментари Харесай

Безводието нанесе сериозни щети на реколтата от царевица и слънчоглед в Добруджа

Безводието аргументи съществени вреди на реколтата от царевица в Добруджа. Заради неналичието на превалявания е потърпевш и слънчогледът в региона, съобщи Нова.

Голяма част от земеделците в Добруджа се усещат застрашени поради високите температури и безводието през последните месеци. Заради засушаването стопаните предвиждат и по-ниски добиви. Отделно от това вредители унищожават и част от реколтата на хората и по тази причина от браншовата организация в Добрич упорстват за цялостна национална тактика за справяне с казуса.

„ Нещата са районирани, при нас засушаването беше по-сериозно по време на вегетацията на пшеницата, само че стои малко по-добре по време на вегетация на слънчоглед и на царевица, до момента в който тук в региона, по морето, малко по-нагоре от нас, към Крушари и границата или пък посока Тервел - там нещата са много по-зле в сравнение с при нас”, изясни Нели Стоянова, ръководител на ЗК " Възраждане " с. Паскалево.

На места дъжд не е валял от близо 2 месеца, а последните превалявания са били слаби и единствено в някои региони на Добруджа, а част от растенията са прегорели от дефицита на влага.
„ По отношение на добивите, сътрудници споделят, че ще са доста по-ниски във връзка с слънчоглед и на пшеница”, споделя Нели Стоянова.

А що се отнася до царевицата специалисти предвиждат доста по-нисък рандеман.

А с изключение на от засушаването земеделските производители са мощно обезпокоени от така наречен ливадна пеперуда. През този сезон има взрив на нейната популация, а това неизбежно води до намаляването на добивите на хората.

„ Ливадната пеперуда е всеяден противник т.е. всичко, което е задоволително нежно да го гризе ларвата, бива нападано”, сподели Нели Стоянова.

В кооперацията на Вяра Христова някои от площите са унищожени изцяло от вредителя.

„ От 10 години работя в кооперация „ 21 век " и въобще в земеделието - такова нещо не сме наблюдавали”, споделя Вяра Христова.
Земеделци настояват, че не получават помощ от страната.

„ Мястото на страната е доста значимо, а нея я няма никаква. Аз съм към този момент 5-та година ръководител на кооперацията. Държавата с изключение на да прави пречки друго нищо не прави”, споделя Нели Стоянова.

„ На министерство на земеделието му лиши една седмица да вземе решение, че ние би трябвало да третираме площите от слънчоглед със самолетна техника, което сега е неразрешено поради пчеларите”, изясни Нели Стоянова.

Всичко това обаче нямало да се отразят върху цените за крайния консуматор.
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР