Безусловното лидерство на БНТ трябва да бъде в журналистиката и

...
Безусловното лидерство на БНТ трябва да бъде в журналистиката и
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Венелин Петков пред СЕМ: БНТ трябва да е безусловен лидер в журналистиката и българските продукции

Безусловното водачество на Българска национална телевизия би трябвало да бъде в публицистиката и българските продукции, сподели Венелин Петков пред Съвета за електронни медии (СЕМ) в третия стадий от състезанието за общоприет шеф на Българска национална телевизия. „ Важно е за всички нас като жители, като експерти да върнем публицистиката в българския народен ефир. Журналистиката изчезна от българския народен ефир последните две години. Българска национална телевизия е призвана да я върне там “, разяснява Петков.

Той дефинира публичната телевизия като „ латентен исполин, който е извънредно време да се разсъни “. По думите му, никой в сектора не гледа на Българска национална телевизия като на съперник. „ В най-хубавия случай - като на сътрудник, което е време да се промени. Българска национална телевизия би трябвало да води пазара, а не да се крие зад думите за публичната си функционалност и за това, че не би трябвало да бъде конкурентен състезател. Напротив “, добави Петков.

Той сподели още, че задачата на малкия екран включва и да направи прехода от линейно към цифрово разпространяване без да губи по-възрастната публика и без взаимни отстъпки със наличието в интернет.

„ Телевизията не е просто едни канали, които хората гледат линейно. Когато става дума за младата публика. Това са хора, които въобще не гледат линейна телевизия. Те гледат телевизионно наличие, само че на други платформи. Тоест, за тях тв приемникът е технология от предишния век и от тях не можем да чакаме, че ще ги притеглим назад да гледат линейна телевизия. Те би трябвало да бъдат търсени другаде. Трябва да създадем синергия на платформите “, разяснява Петков.

По думите му, публичната телевизия сега не е транспарантна организация и се води от „ цар, подсилен от директорски съвет “.

Венелин Петков предлага БНТ1 да е политематичен канал, БНТ2 да е информативен, БНТ3 – състезателен, а Българска национална телевизия 4 – обзорен, който да предлага онлайн стрийм. БНТ2 и БНТ3 не би трябвало да бъдат ефирни, а кабелни, сподели също Петков. „ Те биха имали тъкмо толкоз огромно разпространяване измежду аудиторията изпълнявайки по този метод задачата на националната телевизия, колкото и в случай че ги държим на мултиплекса плащайки милиони на годишна база “, добави той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР