Безспорно очите са един от най-важните и ценни сетивни органи.

...
Безспорно очите са един от най-важните и ценни сетивни органи.
Коментари Харесай

6-те най-вредни навика, които увреждат очите

Безспорно очите са един от най-важните и скъпи сетивни органи. Те дават опция да виждаме света към нас и да получаваме достъп до информация, жизненоважна за всекидневието ни.
 Трите витамина и главните питателните субстанции директно виновни за здравето на очите
Трите най-важни витамина за здравето на очите

Доказано от експертите

Някои неприятни привички обаче имат неподходящо влияние върху здравето на очите и могат да му повлияят в дълготраен проект. Може би не сме се замисляли за огромна част от тях - а сигурно са неща, които вършим всеки ден. Ето кои са те и по какъв начин да ги избегнем, с цел да се радваме на ясно и продължително зрение.

Компютър

Престоят пред компютъра не поврежда зрението - това, което го прави, е несъразмерната приложимост на устройството. Прекарването на прекалено много часове пред екрана, без да се отмества погледът, поврежда очите в дълготраен проект. Това се усилва още повече, в случай че светлината в помещението не е добра.
 Снимка 620010

Четене на мрачно

Проблемът е в контраста сред светлината и тъмнината. Например прекомерно ярката светлина на компютърния екран в съпоставяне със слабата светлина в стаята може да повреди окото, защото принуждава зеницата непрекъснато да се свива и уголемява.

Разтриване

Случайното потъркване на очите не е рисково, само че както доста други привички, многократното и нападателно триене може да повреди роговицата. Затова не трябва да се прекалява.
 Снимка 620008

Наблизо и надалече

Прекарването на време навън е потребно за зрението, защото очите имат по-голяма дълбочина на зрението (т.е. можем да гледаме по-надалеч) и се напрягат по-малко. Според някои изследвания точно неналичието на време, прекарано навън, и навикът да се концентрираме върху близки предмети, като мобилни телефони, благоприятстват развиването на късогледство.

Слънчева светлина

Ултравиолетовата (UV) радиация може да повреди зрението, изключително повърхностните тъкани на окото, роговицата и лещата. С течение на времето това води до развиване на по-сериозни болести като катаракта и рак на очите. А с цел да се предпазим, има просто решение - потребление на слънчеви очила, които обезпечават 100% отбрана от ултравиолетовите лъчи.
 Най-редките цветове на човешките очи
Най-редките цветове на човешките очи

Един-единствен е преобладаващ

Контактни лещи и грим

Заспиването с сложени контактни лещи е риск за насърчаване на очна зараза, която може да докара до трайно увреждане на очите. Причина за това са бактериите, които попадат сред лещата и роговицата. Подобно е ситуацията, в случай че си легнем, без да премахнем грима от лицето си. Така рискуваме да влошим положението на сухите очи, което пък усилва вероятността от сърбежи и инфекции.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР