Безсънието не само е свързано с недостиг на сън през

...
Безсънието не само е свързано с недостиг на сън през
Коментари Харесай

Потвърдено: За да се справите с безсънието, спете на студено

Безсънието освен е обвързвано с дефицит на сън през нощта и мощна отмалялост денем, само че и с редица други неприятни признаци: тревога, нервност, нарушена централизация, даже меланхолия. А най-лошото е, че постоянно се лекува мъчно. Ново проучване обаче стигна до извода, че едно от най-ефикасните средства, които усъвършенстват качеството на съня е просто да спим на студено. 

Една от главните аргументи за бодърствуване е неспособността на организма да смъкна главната температура, откриха учени от Университета на Южна Австралия. Очевидно този спад в температурата е нужен, с цел да стартира естествен цикъл на сън. „ Тези физиологични проблеми се случват още преди лягане и може би даже преди хората да го осъзнаят. “

Ако организмът не успее да контролира главната си телесна температура – което прави като пренасочи топлината към периферни области като лицето, ръцете и краката, това спомага за два вида бодърствуване:

Проблемно заспиване, което нормално се среща при младежи и хора на междинна възраст;

Проблемно поддържане на съня, обвързвано със пробуждане през нощта, което нормално се среща при по-възрастни хора. 

Учените са открили, че хората с бодърствуване и от двата вида имат малко по-висока съществена телесна температура от тези, които спят обикновено или добре. Това се поддържа и от други проучвания, които сочат, че повредената терморегулация на организма може да се отрази върху качеството на съня. 

Добрата вест е, че някои естествени способи могат дейно да повлияят за лечение на безсънието – е едно от тях е просто да спим на по-хладно. Има и други здравни изгоди от това: проучване, оповестено в списание Diabetes, сочи че спането в студена стая оказва помощ за възстановяване на метаболитния профил при мъжете и понижава възможностите да развият болести на метаболизма, измежду които диабет. 

Други естествени средства за по-добър сън 

Специалисти от фондацията NSF показват още няколко научно потвърдени метода за възстановяване на съня.

Смяна на матрака, в случай че е вдлъбнат или провиснал, за по-добра поддръжка на тялото.

Внимателен избиране на материите на спалното долни дрехи, пижамите и матраците, с цел да става прекомерно топло или прекомерно студено по време на сън. 

Поддържане на чисто спално помещение, което понижава проблемите, породени от алергии. 

Други известни правила са да се разсънваме и да лягаме в едни и същи часове, да спим в мрачно, безшумно и – както към този момент се разбра – хладно помещение. 

Източник: LifeHack 

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР