Безпружинни матраци Модели от латекс. Базисният слой при тези матраци

...
Безпружинни матраци Модели от латекс. Базисният слой при тези матраци
Коментари Харесай

Вътрешният свят на матрака - II

Безпружинни матраци

Модели от латекс. Базисният пласт при тези матраци е създаден от корав каучуков сок – изцяло натурален материал, които е безопасен, хипоалергенен и съвършено се приспособява към контурите на тялото. По време на сън тежестта на тялото се разпределя отмерено и на доста по-голяма повърхност спрямо пружинните матраци. Освен това този материал е доста дълготраен, лек и за секунди възстановява формата си.

Далеч обаче не всички матраци, които се продават като „ латексови ” са в действителност такива. По-голямата част от предложенията на пазара са направени напълно или отчасти от неестествен латекс (Styrene-butadiene Rubber). Този материал се употребява и за производството на автомобилни гуми, маркучи и уплътнения. Вложен в матраците, изкуственият латекс има положителни анатомични свойства, само че не е толкоз лек, безопасен, дълготраен и мек като същинският каучук.

Как да разпознаем единият от другият?

На първо място, по тежестта – изкуственият латекс е доста по-тежък от естествения. На второ място като надникнем навътре в матрака. Натуралният материал има цвят на краве масло и обезателно по цялата дебелина е прорязан с голям брой отвори за вентилация. При изкуственият латекс също има перфорация, само че отворите са на дребна дълбочина. Като се прибави и фактът, че въпреки и шуплест, този материал е гума, излиза наяве за какво изкуственият латекс запарва и има по-лоши качества от естествения. Най-вероятно продавачът в магазина ще ви предлага переодично да се обръщате матрака, с цел да не развива плесен. Трети критерии е цената – естественият латекс е значително по-скъп от синтетичния.

Еко матраци. Тези модели са създадени единствено от екологични и естествени материали – люспи на разнообразни растения, да вземем за пример спелта, а дамаската е от чист памук, лен или вълна. Те не се третират с нездравословни химикали за по-голяма издръжливост и антибактериални свойства, поради което са желани от хората, които водят природосъобразен живот. Основният им минус е, че през интервал сред 3-5 години пълнежът би трябвало да се заменя с нов.

Водни матраци. Както е ясно по името, този матрак е цялостен с вода, обгърната в изолиращо покритие. Матракът идеално следва анатомията на тялото и обезпечава удобна температура съгласно сезона, само че за някои хора може да бъде неуместен (най-вече за тези, които обичат да спат „ на меко ”). Решението е сред него и завивките да сложите едно или няколко плътни одеяла.

Продължава: Вътрешният свят на матрака - I
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР