Безпрецедентно! Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на

...
Безпрецедентно! Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на
Коментари Харесай

Безпрецедентно! Радев връчи на Денков втория мандат и го призова: Не го оползотворявайте! Опорочен е

Безпрецедентно! Президентът Румен Радев връчи втория мандат за сформиране на държавно управление на акад. Николай Денков с пожеланието Политическа партия - Демократична България да не го оползотворяват.

Акад. Денков е претендентът за министър-председтел на втората парламентарна мощ - Политическа партия - Демократична България.

 

Според Румен Радев мандатът е изопачен поради изтеклите записи от съвещание на Националния съвет на Политическа партия, огласени от Радостин Василев, някогашен народен представител от " Промяната ".

 

" Като президент и висш главнокомандващ съм директно зает с националната сигурност и предназначен да защищавам българската страна. И тук желая да заявя, че тъкмо поради това не е оправдано от моя страна да ви връча мандат и да поверя съдбините на България в ръцете на вашите водачи след изтеклите записи и обществените признания.

 

Заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и плануваната чистка в службите и държавната администрация, поръчката за вмешателство в изборите посредством преодоляване на Министерство на вътрешните работи и дискредитиране на водачите на европейски институции и името на България ", съобщи Радев на акад. Денков, напомняйки чутото от съвещанието на Националния съвет на Политическа партия.

 

" Но аз съм предназначен да защищавам Конституцията и по силата й съм задължен да връча този изследователски мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, само че в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие към политическата система и на запазване на вашето достолепие и политическа вероятност и на запазване на имиджа на България пред сътрудниците ", обърна се Радев към Денков.

И го прикани да премисли напълно целесъобразността от оползотворяването му, който съгласно него към този момент е " дискредитиран ".

 

Акад. Денков възрази и сподели, че ще се опита да сформира държавно управление. 

 

" Аз мисля, че всички сме единомислещи - и вие, и госпожа вицепрезидентът, и моите сътрудници, че България има потребност от устойчиво държавно управление. Правителство, което да взема решение проблемите на хората и което да придвижи уверено напред европейския път на България.

България има потребност обаче и от постоянен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета, от който зависят и заплатите, пенсиите, финансовите разноски, ремонтите на пътищата, учебните заведения, детските градини, лечебните заведения. А без бюджет те не могат да се случат. Чакат ни промени в законите за битка с корупцията, промени в Наказателен кодекс, в това число тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в конституцията, които да оздравят правосъдната система, тъй че да върнат на хората възприятието, че страната може да възвърне справедливостта. "  .

 

" Затова през идващите дни ще водим договаряния с другите парламентарни групи, с цел да успеем да съставим постоянно държавно управление ”, сподели от своя страна Николай Денков. И увери, че държи на думата си ", бе мнението на акад. Денков.


" Надявам се това изпитание да бъде подкрепено и идната седмица да имаме държавно управление ", съобщи ученият.

Радев се обърна към Денков с думите: " Надявам се, че осъзнавате риска и отговорността, която поемате ".

 

В отговор акад. Денков уточни, че е осведомен, само че не се плаши от компликациите: " Надявам се това наше откровено изпитание да бъде подкрепено и идната седмица да имаме постоянно държавно управление. Задачата е сложна, само че не и невъзможна. "

 

Срещата в президентския кабинет продължи едвам няколко минути.

След връчването на досието и разменените реплики президентът обърна тил и си потегли.

 

След това акад. Денков, съпредседателят на Политическа партия Асен Василев и съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов дадоха отговор на въпроси на медиите. Денков повтори тезите си, изложени пред президента.

 

„ България има потребност от устойчиво държавно управление и работещ парламент. Проблемите могат да се решат единствено по този начин. Не мисля, че Конституцията допуска някой различен да дава препоръки на Народно събрание за това дали да избере държавно управление, или не ”, повтори акад. Денков пред медиите преди да излезе от " Дондуков " 2.

 

Денков разяснява и инспекцията на прокуратурата по сигнал за закононарушения срещу републиката, основан на записите от съвещание на Националния съвет на Политическа партия, които бяха публикувани от депутата Радостин Василев.

„ Тази инспекция не ме тормози, тъй като няма държавна измяна. Това са тълкования, които нямат нищо общо с истината ”, безапелационен бе номинираният за министър председател.

Той акцентира, че договарянията за сформиране на кабинет с ГЕРБ-СДС към момента не са размразени.

 

„ Днес не съм се чувал с Мария Габриел, а тя би трябвало да даде знак. Нека седнем на масата за договаряния. Дотогава няма да разясня състава на оферти от нас проектокабинет ”, съобщи акад. Денков. И добави: „ Ако останалите кажат, че няма да вземат участие в наш кабинет, дано опитат да осъществят третия мандат ”.

 

Ген. Атанас Атанасов уточни, че съгласно него президентът е обиден, защото от известно време те имат хрумвания за промени в службите за сигурност.

" Съгласно конституцията, Министерският съвет дава отговор за сигурността в средата. Президентът няма касателство и отношение към тази тематика, тъй че не е в реда на нещата той да назначава в службите, а измененията в управленията бяха направени от неговите служебни държавни управления. Съгласно законите, който и да бъде назначен за началник на службите за сигурност, би трябвало да бъде тестван за надеждност от партньорските служби, в това число от НАТО. Не знам за каква държавна измяна става дума. Ако нашите партньорски служби нямат доверие в него, той няма да получава надеждна информация по каналите. Това е естествена процедура ", разяснява ген. Атанас Атанасов.

Казуса със записите разяснява и Асен Василев.

" Законопроектите за службите бяха импортирани в предходното Народно събрание и плануват управленията на службите да се дефинират от Народното събрание, а не от президента или премиера еднолично. Това е извънредно значимо, с цел да може службите в действителност да са на България, а не да служат на един или няколко индивида. За да могат службите да получават информация, в тях би трябвало да има доверие и това доверие да е на нашите сътрудници ", съобщи съпредседателят на Политическа партия.

 

" Службите не служат на никое непознато посолство. Службите са български. За да получават информация, те би трябвало да имат доверие ", съобщи Асен Василев.

На въпрос дали има война сред ПП-ДБ и президента Румен Радев, Атанас Атанасов коментра, че " може би властта му се услади след толкоз служебни държавни управления ". " Но България е парламентарна република и ние ще се борим за постоянно държавно управление ".

 

След като получи втория изследователски мандат от президента, групировката ще има седем дни, с цел да предложи на президента конструкция и състав на кабинет или да върне мандата несбъднат.

 

Миналия понеделник, 22 май, Мария Габриел върна на президента несбъднат първия мандат, който взе от името на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили. Тогава тя връчи празна директория на Радев и изясни: " Папката е празна, тъй като в нея, и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, няма да позволи да има имена на хора, които не са резултат в резултат на открити и ясни диалози, на основата на правила и отговорности, а са резултат на подмолни сделки. Това не бих го позволила, съобщи Габриел. "

 

Въртележката с мандатите стартира на 15 май, когато Румен Радев връчи първия на Мария Габриел.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър! 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР