Безпрецедентно изключиха редица социалисти по време на конгрес на партията.

...
Безпрецедентно изключиха редица социалисти по време на конгрес на партията.
Коментари Харесай

Другарски съд в БСП: Конгресът изключи социалисти, сред тях Кирил Добрев, Петър Витанов и Жаблянов

Безпрецедентно изключиха редица социалисти по време на конгрес на партията. Конгресът на Българска социалистическа партия направи това, което пленумът в петък не съумя - изключи 20 социалисти, както и Кирил Добрев за държание, което е в прорез с устава. 

Те бяха отстранени с 490 гласа " за ", 82 " срещу " и 28 " въздържали се ", а формалното предложение направи Таско Ерменков. Конгресът приключи участието на Светлана Шаренкова, Ваня, Добрева, Анна Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Петко Димитров, Жаблянов и още няколко техни съпартийци.

Предложението за изключването предизвика възмущението на дългогодишния член на ЦИК, юристката Румяна Сидерова, която предизвести, че такова нещо не се е случвало и по времето на Вълко Червенков. Тя разгласи сходен акт за изцяло противоуставен.

" Съжалявам, приятели, в случай че гласувате, ще приемете противоуставно решение. И второ - на такова позорище аз участвам за първи път. Всякакви лозунги за единение олетяха в пространството. Това към този момент не е партията в която съм влизала в 1975 година като студентка ", съобщи пред конгреса Сидерова.

" На какво наподобява това? Има си способи, има си организации. Така няма да решите кадровия въпрос, по този начин ще го задълбочите ", предизвести тя.  " Осъзнайте се какво вършиме, имам обратно предложение ", сподели уважаваната юристка, само че на него не беше обърнато внимание.

Като второ решение беше гласувано изключването на Кирил Добрев. Мотивите изложи зам.-председателят Атанас Зафиров, като уточни, че няма по какъв начин оправданият от Върховен административен съд като член на Националния съвет Добрев да остане в партията, тъй като същевременнно е изключен от партията преди този момент. 

Малко след 16.00 часа конгресът беше преждевремнно закрит с обяснението, че дневният ред е привършен. Първоначално форумът трябваше да протече в два дни - на 11 и 12 февруари. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР