Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет

...
Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет
Коментари Харесай

Безплатни консултации за пациенти с диабет във ВМА-Варна

Безплатно проучване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет ще се организира в интервала 13-30 май в МБАЛ-Варна към Военномедицинска академия (ВМА), научи Moreto.net

Кампанията е под наслов „ Заедно към по-добър надзор на диабета! “ и има за цел да обхване хора, които са над 18-годишна възраст, и са с към този момент сложена диагноза захарен диабет.

Към кого е ориентирана акцията?

 Имате сложена диагноза захарен диабет.

 Не успявате да поддържате естествени равнища на кръвната си захар.

 Нямате проучен гликиран хемоглобин в последните 6 месеца.

 Не сте посещавал ендокринолог.

Тестът и консултацията ще се правят по график от лекар-ендокринолог. За задачата е належащо да бъде направено авансово записване на следните телефони: 052/386 396 или 052/386 339.

Изследването на гликирания хемоглобин е благонадежден индикатор за надзор на захарния диабет. Тестът не изисква да сте гладни или друга предварителна подготовка. За проучването се употребява капка кръв от пръст. Отнема няколко минути и резултатът е забележим незабавно, разясняват експертите и молят пациентите да носят и предишни лабораторни проучвания и друга здравна документи.

Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с нараснали равнища на кръвната захар, което с течение на времето води до съществено увреждане на сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите. Диабетът е социалнозначима болест, заради възходящата бройка на засегнатите от него хора.

Различават се най-общо два вида захарен диабет: вид 1, който е автоимунно свързан, визира най-вече хора в млада възраст и изисква инсулинолечение, и вид 2 – най-често се развива при хора на възраст над 45 години, само че от ден на ден деца, младежи и млади възрастни също го развиват. Докато при вид 1 се открива понижена до изчезнала инсулинова секреция от панкреаса, при вид 2 всекидневно има съхранена инсулинова секреция, само че нарушено инсулиново деяние.

Симптомите на диабета могат да бъдат нараснала жадност, постоянно уриниране, съхнене на устата, нараснал апетит, редукция на тегло. Захарният диабет вид 1 всекидневно настава остро, до момента в който вид 2 нерядко се открива инцидентно при премерване на нараснала кръвна захар или гликиран хемоглобин, който демонстрира междинните стойности на кръвната захар 3 месеца обратно.

Редовното проучване на кръвната захар и гликирания хемоглобин е от значително значение за сполучливия надзор на диабета и попречване на затрудненията му. При 32% от хората още при слагане на диагнозата захарен диабет вид 2 са налице едно или повече от затрудненията му. Именно по тази причина ранната диагностика и контролът на кръвната захар, респективно гликираният хемоглобин, са от извънредно значение.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР