Безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите все още не са доставени.

...
Безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите все още не са доставени.
Коментари Харесай

Противогрипни ваксини за пенсионерите ще има в началото на ноември

Безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите към момента не са доставени. Очаква се това да се случи при започване на ноември, заяви основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев във вторник пред бТВ. Причината за забавянето е, че в международен мащаб има дефицит на противогрипни ваксини и поръчките за тях би трябвало да се вършат по-рано, а договорът за въпросните количества е подписан през септември.

В момента няма грип нито в Европа, нито у нас. Очаква се пикът на грипната зараза да е в края на януари и началото на февруари.

Според доцент Ангел Кунчев целият интервал от последното тримесечие на годината е подобаващ за имунизиране. Препоръчително е обаче да се планува, че за построяването на имунитет са нужни 20 дни преди срещата с вируса. През тази година ще бъдат обезпечени безвъзмездни ваксини за 10% от хората над 65- годишна възраст. “Ако всички импортирани ваксини, които ще са два пъти повече от предишни години, бъдат употребявани, ще преговаряме за повече средства ", изясни Кунчев.

Междувременно от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари помолиха Министерство на здравеопазването да бъде продължен срокът за имунизирането на възрастните от началото на декември до края на януари.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР