Безплатни прегледи за глаукома и макулна дегенерация ще се проведат

...
Безплатни прегледи за глаукома и макулна дегенерация ще се проведат
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за глаукома и макулна дегенерация в Александровска болница от днес

Безплатни прегледи за глаукома и макулна недъгавост ще се проведат от 15 юни до 30 юни в Александровска болница. Те бяха планувани да се проведат през март, само че поради ограниченията против ковид, акцията ще започва през днешния ден.
Лекарите ще съветват в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на клиниката, в делничните дни от 14.30 до 17.30 часа. Направление по НЗОК не се изисква. Записването става от 12.00 до 16.00 часа на тел.: 02/9230 295.
Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настава безсимптомно и поврежда зрителния нерв и нервните кафези в ретината. С придвижване на заболяването настава загуба на периферно зрение, а на по-късен стадий и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат нараснало вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, придвижване на възрастта, дебелината на роговицата, съществуването на късогледство и други
Липсата на ранна симптоматика при множеството форми на глаукома е причина болестта да се открива късно във фаза на напреднало увреждане, когато огромна част от зрението е изгубено необратимо. Сравнително високата периодичност, тежката инвалидизация на пациентите заради трайната загуба на периферно и централно зрение, дефинират глаукомата като обществено значимо заболяване. Правилното и навременно диагностициране и лекуване са основни за съхранението на зрението на пациентите.
Макулната недъгавост е заболяване, което визира и двата пола и нормално двете очи. Около 30% от хората след 75-годишна възраст са наранени от заболяването, при която се поврежда централната част на ретината. Оплакванията са понижено зрение за близко и надалеч, влошена контрастна светлочувствителност, деформиране на облиците и други
Нарушеното зрение е значително задължение за засегнатите лица и техните близки, само че постоянно остава невидимо и недокументирано положение. Категорични данни за България липсват, само че се допуска, че броят на засегнатите от наследствени заболявания на ретината лица у нас е 5 хиляди души, а броят на засегнатите от диабетна очна болест и обвързвана с възрастта недъгавост на макулата е към 450 хиляди души.
Специалистите предлагат всички хора над 40 годишна възраст, без значение, че нямат недоволства, един път годишно профилактично да изследват зрението си с премерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е належащо да посещават офталмолог един път на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лекуване спомагат да се реализира прекъсване или най-малко закъснение на развиването на заболяването и предпазване на останалото функционално зрение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР