Безплатни прегледи, организирани от УМБАЛСМ Пирогов, съвместно с МБАЛ Д-р

...
Безплатни прегледи, организирани от УМБАЛСМ Пирогов, съвместно с МБАЛ Д-р
Коментари Харесай

Специалисти от Пирогов преглеждат безплатно деца в Смолян

Безплатни прегледи, проведени от УМБАЛСМ " Пирогов ", взаимно с МБАЛ " Д-р Братан Шукеров " започнаха от рано сутринта в петък в смолянската болница. Десетки деца с техните родители се подредиха на опашка в спонтанната приемна в Детско поделение в смолянската болница, където са обособени и кабинетите на експертите. Прегледите се правят от най-хубавите детски експерти доктор Асен Меджидиев – УНГ, доцент доктор Христо Шивачев - народен съветник по детска хирургия, доктор Николай Цуцумански – детска травматология, доктор Павлина Аврамова – УНГ, и доктор Стоян Пеев - детски уролог. В профилираната профилактика се включиха доктор Даниела Дариткова – ръководител на Комисията по опазване на здравето към Народното събрание и изпълнителният шеф на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов ” проф. Асен Балтов, доктор Мария Праматарова - детски офталмолог.

Записани бяха над 150 деца. Ако се открият болести и се откри нужда от лекуване, дребните пациенти незабавно ще бъдат ориентирани към " Пирогов ", като ще им бъде дадена опция още през идната седмица да постъпят за лекуване.

Инициатор на акцията „ Детско здраве “ е доктор Асен Меджидиев. „ Тази акция стартира през 2011 година и бе проведена в болница " Пирогов " за високоспециализирани профилактични детски прегледи. За интервала от 2013 до 2018 година сме прегледали към 4 500 деца. Помогнахме за ранно разкриване и диагностициране на някои болести, за икономисване на стационарно лекуване, помагане на родителите и децата да могат в домашни условия да решат проблемите си и за по-лесен достъп до високоспециализираната активност “, уточни доктор Меджидиев. Има концепция акцията да се разрасне и да премине в народен мащаб, като се изградят координационни центрове, с което ще се даде опцията за по-лесен достъп на популацията до осъществяване на високоспециализирани проучвания и до контакти с положителни експерти.

„ Смятам, че това е добра концепция в подтекста на това, което всички ние желаеме да осигурим на децата от България - добра профилактика и достъп до високоспециализирана помощ. Изключително значимо е от една страна навреме да се диагностицират проблемите в детска възраст, въпреки това да имат достъп пациентите и в такива отдалечени райони до високоспециализирана здравна помощ “, разяснява ръководителят на Здравната комисия в Народното събрание доктор Даниела Дариткова. Тя се ангажира да помогне допустимо най-вече деца на България да имат достъп до високоспециализираната профилактика на Програма „ Детско здраве – Пирогов ”, като акцията премине под егидата на Комисията по опазване на здравето на националното заседание.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР