Безплатни кардиологични прегледи за българското население в албанското село Пустец

...
Безплатни кардиологични прегледи за българското население в албанското село Пустец
Коментари Харесай

Организираха безплатни кардиологични прегледи за българското население в албанското село Пустец

Безплатни кардиологични прегледи за българското население в албанското село Пустец в област Мала преспа провежда фондация “Българска памет ”, взаимно с " Аджибадем Сити Клиник ". Специалистите от болничното заведение посрещнаха в локалната поликлиника десетки, които пожелаха да получат съвещания. За мнозина това беше първият кардиологичен обзор от години, защото в лечебното заведение в селото няма кардиолози.



Село Пустец е сгушено в планина Галичица и се оглежда в кристалното Преспанско езеро - междинна точка на Албания, Република Северна Македония и Гърция. В него хора с българско и с македонско съзнание живеят в единение и запазвайки чувството си за принадлежност, съхраняват общата религия.

Забравени от албанската страна, както българите в село Пустец сами настояват, районът, в който живеят, обеднява. В Пустец дребна поликлиника се грижи за ежедневните болежки на хората, само че при по-сериозни болести, те би трябвало да изминат десетки километри, с цел да бъдат прегледани от експерти. Именно поради това и идването на медицинския екип от София, който да организира кардиологични прегледи, събра десетки поданици на Пустец, както и на близките села.



" Имам нещо тук, стягат ме гърдите, главата, ушите ми пищят. За сърце лекари няма по-рано във времето на режима имаше, идваха всякакви експерти. Ако имаме нещо проблеми се отива в Корча или в Тирана ", споделя Цветко.

Българска национална телевизия: А тук няма?

- Няма, тук няма лекари, няма население. Сега сме останали ние, старите.

За кардиологичните прегледи 80-годишният Вангел схваща инцидентно - до момента в който търси дърва за зимата. Веднага сяда до българите, пристигнали в селото и им изяснява, че брачната половинка му отдавна се оплаква от болно сърце, само че е трудноподвижна и не може да стигне до огромния град.

Вангел 35 години работи като млекар, цялостен живот живее в Зърновско - село, прилежащо на Пустец. Днес той получава пенсия от 100 евро. Заедно със брачната половинка си имат деца и внуци, които живеят в Гърция. Посещават ги един път годишно, а през останалото време се оправят както могат - отглеждат овошки и зеленчуци и разчитат на положителни съседи.



Именно истории като тази разкриват смисъла на медицината и на това да помагаш, счита доктор Алдин Али.

" Имаше много откровени истории, много естествена наслада, която може би като общество сме изгубили и която ме стимулира, тъй като когато отидох да изучавам за доктор, учих тъкмо поради това - да мога да оказвам помощ на хората. Тази самодейност ме върна към основата, от която съм почнал въобще да се занимавам с медицина ", сподели доктор Алдин Али.

Това не е първата самодейност на фондация “Българска памет ” за българската диаспора в Албания. През 2020 година ръководителят на фондацията доктор Милен Врабевски подарява кола за спешна помощ, пожарна и високопроходима кола за обществен патронаж. Фондацията построява и водопровода на две от селата в Мала Преспа и спомага за ремонта на пътя Билища - Връбник през 2021 година. Днес към даренията се включиха и участниците от огромната национална болница, които предоставиха на поликлиниката в Пустец дефибрилатор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР