Безплатни изследвания за хепатит В и C се провеждат на

...
Безплатни изследвания за хепатит В и C се провеждат на
Коментари Харесай

Безплатни изследвания за хепатит Б и С се провеждат в Стара Загора

Безплатни проучвания за хепатит В и C се организират на до 15:30 часа на 8 октомври в Стара Загора, до паметника „ Свети Георги Победоносец “ в парк „ Александър Стамболийки “. Акцията е част от акцията „ Скъсай с хепатита! ”, която се провежда от Национално съдружие за битка с хепатита „ Хепасист “ и Сдружение „ ХепАктив “, под патронажа на Комисия по опазването на здравето към Народното събрание. Инициативата в Стара Загора се организира под персоналния патронаж на народния представител Кръстина Таскова.
Още преди да бъде даден формален старт, през мобилния кабинет минаха десетки старозагорци. Резултатите от пробите излизат незабавно.

Кампанията беше открита от представители на уредниците, регионалния шеф на Стара Загора Гергана Микова, шефа на Регионална здравна ревизия доктор Златина Нанева, изпълнителния шеф на УМБАЛ „ Проф. доктор Стоян Киркович ” проф. доктор Йовчо Йовчев, ректора на Тракийски университет проф. доктор Иван Въшин и други

До 16 ноември в Стара Загора се вършат безвъзмездни проучвания за хепатит С. Градът е единственият град в България, в който се организира интернационалния план SPHERE-C. Той се реализира от Европейския център за профилактика и надзор на болесттите (ECDC), от Института „ Роберт Кох “, публичен институт по опазване на здравето в Германия, в партньорството на Регионална здравна ревизия – Стара Загора и на Общината.

Около 2000 души са поканени от Община Стара Загора да се изследват гратис.
Изследванията се правят в Регионална здравна ревизия – Стара Загора.
Пациенти, чийто резултат от проучването за хепатит С е позитивен, могат да бъдат сполучливо излекувани.
Хепатит С е заразно чернодробно заболяване, което може да протече в лека форма за няколко седмици или в сериозна, хронична форма, която нападна черния дроб. Заболяването се развива след възпаление с вируса на хепатит С (HCV), който се популяризира основно посредством контакт с кръвта на към този момент инфектирани с вируса.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР