Без значителни промени на пазара на недвижими имоти у нас,

...
Без значителни промени на пазара на недвижими имоти у нас,
Коментари Харесай

Какво ни очаква на пазара на имоти до края на годината

Без обилни промени на пазара на недвижими парцели у нас, през третото тримесечие на годината се следи лек спад на цените на жилищата. Това демонстрира анализът на организация за недвижими парцели Arco Real Estate.
 
От компанията регистрират, че у купувачите на недвижими парцели се вижда повече разсъдък, като те не бързат да влизат в договорка, взимайки прочувствени решения. Отчетите демонстрират, че постоянно се стига до понижаване на началната продажна цена на парцела, а продавачите са склонни на взаимни отстъпки.
 
В София, да вземем за пример, се вижда спад на подписаните покупко-продажби, съпоставено с предходното тримесечие - 7001 против 8615. Спадове се виждат още в Пловдив и Варна, само че за сметка на това има растеж в Бургас - 1931 покупко-продажби против 1736 за предходните три месеца.
 
Общият брой подписани покупко-продажби на територията на страната за третото тримесечие е 54 277, което е напълно по-малко от второто - 54 371. Налице е спад в съпоставяне със същия интервал от годината през 2022, когато подписаните покупко-продажби са били 62 459 на брой.
 
Какво ни чака на пазара на недвижими парцели до края на годината?
 
Според специалистите, до края на актуалната година няма да има обилни промени в пазара на недвижими парцели. Очаква се да няма осезателен растеж на цените на парцелите.
 
На този стадий междинните цени на жилищата в София задържат равнищата си от предходното тримесечие, като според от регион и моментно положение, те варират сред 1600 и 1800 евро на кв.м за двустаен апартамент, и 1500 - 1700 евро на кв.м за тристаен. В идеалния център на София цените на парцелите резервират равнища от към 2500 евро на кв.м, а в по-широкия център - към 1800 евро на кв.м.
 
Къде се търсят най-често недвижими парцели в столицата?
 
Данните  демонстрират, че най-предпочитани от страна на купувачите остават южните региони на София, както и централната част на града. Най-често търсещите жилище се стремят към улеснения като елементарен достъп до градски превоз, опция за паркиране, съществуване на търговски вериги наоколо, учебни заведения и детски градини.
 
През третото тримесечие на годината се вижда спад на търсенето на къщи, както и офис пространства и търговски площи.
 
 istock istock
Какви парцели се оферират най-вече на пазара през последното тримесечие?
 
Двустайните и тристайни жилища в незавършена фаза, на стадий недодялан градеж, са най-предлаганите, съпоставено с предходните три месеца от годината. За София най-актуални остават квартали като “Витоша ”, “Малинова котловина ” и “Овча купел ”, като съществена причина за това е дейното строителство на нови здания в тези региони.

Купуваме жилище най-вече за персонални потребности

В взаимозависимост от параметри като комплектност на парцела, местонахождение и опция за паркомясто или гараж, цените на тези жилища започват от 1300 евро на кв.м и доближават до 2000 евро на кв.м.
 
Какво се случва в Пловдив?
 
Пловдив остава един от най-активните градове във връзка с пазара на недвижими парцели, само че и там не се виждат основни промени през третото тримесечие на годината. Има даже лек спад на търсенето, само че не и на цените на парцелите.
 
За разлика от столицата, цените в Пловдив не престават да варират сред 800 и 1200 евро на кв.м, а най-предпочитаните региони за закупуване на ново жилище са “Тракия ”, регион Централен и регион Западен. Не се вижда висок интерес в търсенето на търговски площи и офиси, както и на имоти.
 
 istock istock
Умерено търсене на ваканционни парцели
 
Подобно на жилищата, няма основни промени и във връзка с търсенето на ваканционни парцели през третото тримесечие на 2023 година. То остава умерено, а ползата от страна на купувачите може да се дефинира като слаб.
 
В положителните комплекси цените не престават да варират към 1000 евро на кв.м, само че се намират и парцели на по-ниски цени, като това зависи както от местоположението на парцела, по този начин и от самото му качество. Съвсем предстоящо, най-предпочитани са ваканционните парцели, намиращи се на локация наоколо до морето.
 
И през третото тримесечие най-атрактивни остават ваканционните парцели вид Студио и двустаен апартамент, а най-активно е предлагането на територията на Слънчев бряг.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР