„Без риск няма успехи“, заяви голямата звезда на Honda и

...
„Без риск няма успехи“, заяви голямата звезда на Honda и
Коментари Харесай

Маркес: В кръвта ми е да рискувам за победата

„ Без риск няма триумфи “, съобщи огромната звезда на Honda и шесткратен международен първенец в MotoGP Марк Маркес. Той е считан за най-бързия и уравновесен водач през последното десетилетие, само че испанецът също по този начин е легендарен с редицата произшествия. За негово благополучие през предходната година единствено една от тях се случи по време на съревнование, а останалите бяха на тренировки или проби. Маркес „ претърпя “ 14 произшествия през последната акция и по този индикатор бе единствено зад Йоан Зарко (Франция), Джак Милър (Австралия) и Пеко Баная (Италия).

През шампионските 2017 и 2018 година испанецът падна надлежно 27 и 24 пъти, а тези 65 произшествия са разпрострени в 56 спортни уикенда или публични проби. Испанецът е спечелил 27 от тези Гран При. За Маркес обаче тактиката „ рискуваш и печелиш “ е незаменима.

„ Трудно е да постигнеш баланс сред риска и желанието за победа. Без риск обаче няма победа и в случай че искаш да печелиш, ти би трябвало да вложиш повече от всеки различен на трасето. Лично на мен ми е в кръвта да диря цялостния предел на моите опциите и тези на мотора ми “, сподели той. Маркес добави, че честите рухвания са го обучили в изкуството да катастрофираш и да се измъкнеш без травма.

„ Да паднеш в никакъв случай не е прелестно, само че опитът оказва помощ доста. Когато това се случи, затягам тялото и раменете, подготвям се за удара и се пробвам да го вървя след с превъртане по чакъла, с цел да се изправя на крайници. По принцип няма по какъв начин да се научиш да падаш, само че в случай че падаш постоянно, излизаш полутрениран “, продължи испанецът.

Тази тактика не е изцяло безвредна и интервенциите на Маркес в двете рамена по време на последните две зимни паузи потвърждават това. Хирургичните интервенции бяха осъществени поради контузии, получени при произшествия по време на спортните уикенди или проби. Маркес обаче изясни, че единствено един път му се е случвало да се опасява същински в миг на злополука – след правата на „ Муджело “ през 2013, когато закъсня със спирачката и скочи от движещия се с 280 км/ч мотор на Honda, с цел да избегне преден конфликт с огражденията.

„ За елементи от секундата взех решение да скоча от мотора и се веселя, че го направих. Това е единственото ми излизане от пистата с носилка и също по този начин е единственият случай, в който се уплаших. Страхувах се, тъй като знаех какъв брой неприятно мога да се ударя. Това ми повлия за съвсем целия уикенд. За благополучие обаче в самото съревнование бързо забравих за случая “, приключи Маркес.
Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР