Без реално противопоставяне премина гласуването на първо четене на новите

...
Без реално противопоставяне премина гласуването на първо четене на новите
Коментари Харесай

КЕВР ще има повече правомощия по сделки с ЕРП-та

Без действително опълчване мина гласуването на първо четене на новите промени в Закона за енергетиката.

Основните оферти са две – това на " Обединени патриоти " за смяна на пълномощията на КЕВР що се отнася до покупко-продажби с дялове и акции на ЕРП-та . С плана се предлага КЕВР да има крайната дума дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски сдружения, които са лицензирани за транспорт на електрическа енергия, топлинна сила и газ - " с оглед отбрана на националната сигурност и публичния ред ". Дава се опция КЕВР да отнеме лиценза на компания, която се разпорежда с над 20% от дяловете си, без да е получила съответното позволение.

Второто предложение, чийто основател е депутатът от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Делян Добрев касае свободната продажба на ток . Предвижда се излизането на ВЕИ и когенерации на свободния енергиен пазар, без НЕК да им изкупува по преференциални цени, както е в този момент. Ще има обаче награда т.е. обезщетение по отношение на сегашните контракти, защото множеството ВЕИ планове са правени по европрограми и надлежно може да се стигне до интернационалните искове поради несъблюдение на договорни връзки, обезпечени от страната.

Премията съставлява разликата сред пазарната цена и преференциалната цена по съответните контракти. Премията ще се изплаща от така наречен Фонд за избавление на електроенергийната система. Този фонд се попълня от такса " обвързване към обществото ", която обгръща зелените и кафявите добавки във фактурите за ток, от приходите от квотите за парникови здания и 5%, които се внасят от приходите на Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) и " Булгартансгаз ". Ще би трябвало обаче да се желае нотификация от Европейската комисия, защото наградата съставлява форма на държавна помощ, въпреки енергийният министър Теменужка Петкова да трансферира за мнение към финансовото министерство.

И от ръководещите, и от опозицията се схванаха да се нанесат корекции в предлаганите промени сред първо и второ четене, като ще има работна група. Например Петкова уточни, че би трябвало да има отлагателен текст в новия закон, който да касае отпущането на награда – с цел да бъде изчистено с Европейска комисия дали може, кой е админ, както и КЕВР да дефинира базисна референтна цена, която да се употребява при изчисляването на помощта. Тя предизвести и, че би трябвало да се внимава с вероятни арбитражни искове за въвеждането на модела за заплащане посредством награда. Червеният народен представител Таско Ерменков пък сподели, че го тормозят периодите за влизане в действие на някои подзаконови актове.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР