Без постигнато съгласие в управляващата коалиция за предоставяне на военна

...
Без постигнато съгласие в управляващата коалиция за предоставяне на военна
Коментари Харесай

Българска делегация начело с премиера Петков заминава за Киев

Без реализирано единодушие в ръководещата коалиция за даване на военна помощ на Украйна, през днешния ден за Киев отпътува българска делегация отпред с премиера Кирил Петков и с присъединяване на депутати от „ Продължаваме промяната “, „ ИТН “ и „ Демократична България “.

Българска социалистическа партия отхвърли да изпрати собствен представител и удостовери позицията си срещу даването на смъртоносни оръжия и муниции. Левицата чака цялостното решение за подпомагането на Украйна да бъде взето в София след съвещания сред сътрудниците. По тематиката не беше реализирано единодушие и на извършения през вчерашния ден Коалиционен съвет.

На Разпети петък министър председателят Кирил Петков разгласи, че ще заведе съдружните сътрудници в Украйна, с цел да видят на място от какво се нуждае страната като помощ. Решението му бе предизвикани от разделянето измежду ръководещите обединения по тематиката да даде ли страната оръжие на Киев. С тази задача у нас беше и украинският първи посланик Дмитро Кулеба, което в допълнение напрегна обстановката в обединението.

След като Българска социалистическа партия изрично се опълчва на военната помощ, което удостовери и през вчерашния ден, партията реши неин представител да не пътува до украинската столица.

Самият Петков разяснява преди дни пред Би Ти Ви:

" Като Кирил Петков, бих се зарадвал да дадем военна помощ на Украйна, само че като министър председател, моята първа задача е да създадем тази коалиция да излезе една обща позиция ".

Така президентът на Украйна Володимир Зеленски няма да чуе от премиера безапелационен отговор дали страната му ще получи военна помощ от България.

Управляващите ще продължат да разискват тематиката и след визитата в Киев.

" Но да чуем първо какви са техните действителни потребности, тъй като имам възприятието, че всеки приказва военна или невоенна помощ, само че там има хората действителни потребности ", сподели Кирил Петков.

Делегацията ни ще достави помощта, гласувана преди седмици от държавното управление – а точно каски и бронежилетки, само че за цивилното население.

 Поне към този момент се планува напредване по въздух до полско-украинската граница, откъдето с трен или с автомобил ще стигне до Киев.

" Но има специфична подготовка през нощта да пътуваме и да стигнем до столицата ", сподели министър председателят Кирил Петков.

С него пътуват Станислав Балабанов от " ИТН ", Калоян Икономов от " Продължаваме промяната ", Атанас Атанасов от " Демократична България ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР