Без независимост на съдебната система, никаква борба с корупцията не

...
Без независимост на съдебната система, никаква борба с корупцията не
Коментари Харесай

Съдиите: Без независимост на съдебната система борбата с корупцията не може да е успешна

Без самостоятелност на правосъдната система, никаква битка с корупцията не може да бъде сполучлива. Това сподели ръководителят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов след срещата си с представители на Българска социалистическа партия, на която бе показан плана на партията за Антикорупционен закон.
На въпрос кой от двата разновидността за антикорупционно законодателство поддържат от Съюза на съдиите, Атанасов разясни, че сега приготвят мнението си по разновидността на ръководещите. „ Надявам се, че ще бъдем поканени на разискването, което разбрахме, че ще се провежда при започване на септември. Нашата роля се показва в това като експерти да посочим слабостите на законопроектите. Кой от тях ще бъде признат, това е от компетентността на Народното събрание и политически въпрос “, добави ръководителят на Съюза на съдиите.
Той разяснява, че мнението на Сюза, че битката с корупцията допуска самостоятелност на правосъдната система, ще откри място в рекомендациите им към двата законопроекта. Той съобщи, че ще се въздържи от цялостна оценка на законопроекта на Българска социалистическа партия за Антикорупционен закон. Атанас Атанасов разясни, че в мнението си, което са изложили пред представителите на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ са показали три съответни забележки по плана. „ Трябва да се планува механизъм, осигуряващ транспарантното назначение на началник на организацията за битка с корупцията от президента “, сподели Атанасов.
По думите му е нужна изясненост за какво се предлагат избрани претенденти и за какво президентът избира част от тях. „ Следващият проблем, който отчитаме е с отчетността на самата организация. Не виждаме механизъм, който да допуска тя да дава гласност “, изясни ръководителят на Съюза на съдиите в България. Според Атанасов има проблем с проверяващите функционалности. „ Те по принцип не са противоконституционни, само че следва доста добре да се откри салдото от йерархичната зависимост на проверяващите сътрудници на шефа на организацията и въпреки това процесуалната зависимост на прокуратурата и нужда от промяна на прокуратурата, с цел да се обезпечи работата на тази организация “, разясни Атанасов, съобщи Фокус.
На въпрос дали поддържа президентът да избира управлението на органа за битка с корупцията, Атанасов отговори, че това е решение, което парламентарно показаните политически сили би трябвало да решат. „ За нас няма проблем с конституционносъборзаността на това президентът да назначава ръководителя на тази организация “, съобщи ръководителят на Съюза на съдиите в България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР