Без изненади и особено напрежение Народното събрание прие бюджетът за

...
Без изненади и особено напрежение Народното събрание прие бюджетът за
Коментари Харесай

Бюджетът мина на първо четене без гласовете на БСП и ДПС

Без изненади и изключително напрежение Народното събрание одобри бюджетът за следващата година на първо четене. Решението беше взето със 126 гласа " за " (ГЕРБ, " Обединени патриоти, " Воля ", 96 " срещу " (БСП и ДПС), един народен представител се въздържа.
Вижте тук какво планува бюджетът за следващата година.
Впечатление направи гласуването за бюджета на Висш съдебен съвет, като гласовете там бяха 0 " за ", 41 " срещу " и 189 въздържали се, което в действителност остави членовете сама да решат за парите си. Любопитното беше, че преди гласуването социалистът Явор Божанков прикани да се поддържа бюджетът, само че очевидно самият той не е бил уверен в думите си, защото гласовете " за " останаха 0.
В началото на дебатите финансовият министър Владислав Горанов уточни, че за пръв път през 2018 година Брутният вътрешен продукт ще надвиши 100 милиарда лв., а налозите няма да се трансформират. Очакванията са в края на идната година безработицата у нас да падне до 5%. Той акцентира, че бюджетът е за 100% от българските жители, а не за 80% от тях.
" Страната се развива възходящо стабилно, поради стабилната финансова и фискална среда, политическата резистентност, ниските налози ", установи ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ..
Тя съобщи, че философията му е в поддръжка за икономическата интензивност на бизнеса, продължаващ напредък, условия за стабилно повишаване на вложения в производството посредством опазване на данъчната политика, ниско равнище на изземване на приходи от бизнеса и хората, с цел да бъдат преразпределени от страната.
" Бюджетът не е счетоводен баланс на приходите и разноските в страната, в него се отразяват желанията за промени ", обърна се Йордан Цонев от Движение за права и свободи към финансовия министър. Той счете, че действително общо към 1 милиарда лева са парите за повишаване на възнагражденията за труд, само че чистият резултат ще бъде към 420 млн. лева, " тъй като 450 млн. лева ще се изземат от хората посредством по-високия данък на цигарите, по-високите осигурителни прагове, вноските за пенсии ".
Анализът на Движение за права и свободи показвал заплаха от " прегряване " на стопанската система и крещяща потребност от вътрешни и външни вложения. Цонев означи положителния стопански растеж от заложени към 4 %, който обаче се дължал на първо място на вътрешното търсене, на потреблението.
Той открои административните спънки като съществени за задграничните вложения у нас.
В света няма здравна система с една каса-монополист, в България има 52 университета, даде образец за нереформирани съществени браншове Цонев.
" Разрезът на проектобюджета на Българска социалистическа партия го дефинира като бюджет на застоя. Това е паралелният бюджет на ръководещите, концентриран не в живия живот ", разяснява соцлидерът Корнелия Нинова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР