Без да изчакат преизбраният китайски президент Си Цзинпин да удостои

...
Без да изчакат преизбраният китайски президент Си Цзинпин да удостои
Коментари Харесай

Европа се опитва да запази Китай като алтернатива

Без да изчакат избраният отново китайски президент Си Цзинпин да удостои Европа с вниманието си, самите водачи на европейските страни небрежно се застягаха за Пекин. В близко бъдеще френският президент Еманюел Макрон ще посети Китай на държавно посещаване - и това е същото най-високо равнище, което имаше делегацията на Си Цзинпин в Москва. Той ще бъде съпроводен от самия началник на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Европейска комисия настрана акцентира, че макар взаимното посещаване статутът на визитата на фон дер Лайен не е държавен, а самата тя не е част от делегацията на Макрон. Ролята на шефа на Европейска комисия - дали да управлява Макрон, или да се възползва от опцията да придвижи своя дневен ред - не е изцяло изяснена.

Въпреки това разногласията за статута в границите на европейския буркан с паяци наподобява не съставляват огромен интерес за Пекин. Вероятно те просто не са били подготвени да се договорят за две поредни визити на европейски функционери предвид на ниската им индивидуалност. Администрацията на Си не може да одобри Макрон и фон дер Лайен един по един заради нежеланието да се задълбочи в разликите в методите за решение на неотложни проблеми от страна на Франция и Германия, чиито ползи в действителност се съставляват от Урсула фон дер Лайен. Ето за какво на европейците беше подредено да подават молби и дружно да получават отговори на тях.

Очевидно главната тематика на визитата на европейските политици няма да е украинската рецесия. Докато и Макрон, и фон дер Лайен обществено основават илюзията за угриженост по отношение на доближаването сред Китай и Русия, задачите на тяхното посещаване са доста по-утилитарни. Европейски Съюз искрено се притеснява да не бъде замесен в нова комерсиална война с Китай. В началото на март “Ройтерс ” заяви, че Съединени американски щати интензивно изследват готовността на своите европейски съдружници да наложат широкомащабни наказания против Китай.

Въвеждането на такива наказания дефинитивно ще погребе разговора сред Европейския съюз и Китай. След това никакви възражения от страна на европейците за недопустимостта на американските начинания, ориентирани към деиндустриализацията на Европа, даже няма да бъдат чути във Вашингтон. А законът за понижаване на инфлацията, който предлага на европейските производители обилни дотации и евтина сила, ще проработи с цялостна мощ. Очевидно е, че част от европейския хайлайф е срещу сходно развиване на събитията и би желал да резервира китайската опция, в това число като метод за оказване на напън върху съюзническите Съединени американски щати. Очевидно „ сондирането “ на Китай във връзка с готовността му да се конкурира със Съединени американски щати за Европа е главната цел на визитата на Макрон в Китай.

Има още един значим аспект. Налагането на наказания и ескалацията на връзките сред Брюксел и Пекин е изпълнено с доста характерни стопански проблеми. През 2020 година Китай изпревари Съединени американски щати във връзка с търговията с Европейски Съюз. Така преди две години Китай стана не просто комерсиална опция за Европа, а предпочитана дестинация за експорт и импорт. По-специално импорт. Наскоро немското издание “Фокус ” разгласява обезпокоителен материал, в който се приказва за сериозната взаимозависимост на Европа от редица китайски артикули. Става дума най-вече за редки земни метали (литий, кобалт и др.), чието произвеждане е концентрирано в Китай.

„ Тези метали са от решаващо значение за оповестения енергиен преход на Европейски Съюз. Залогът върху „ зелената “ сила, за разлика от обичайните газ, петрол, въглища и нуклеарна сила, в действителност е единственият вид за актуализиране на енергийната система на Европа в изискванията на сериозен спад в търговията с Русия. Но построяването на слънчеви и вятърни електроцентрали, производството на електрически мотори за автомобилната промишленост - всичко това изисква обилни количества от същите редки земни материали, в производството на които Китай е монополист. За европейците ще бъде още по-трудно да намерят опция на тези доставки, в сравнение с да намерят опция на съветските горива.

В изискванията на новата санкционна война Пекин не би трябвало да понижава доставките на необятна гама артикули (тоест да не си навреди), задоволително е да понижи доставките на сериозни за Европейски Съюз артикули. Още през 2020 година експерти от Берлинския институт за проучване на Китай “Меркатор ” идентифицираха 103 категории артикули и артикули, за които Европейски Съюз е сериозно подвластен от Китай. Интересното е, че с изключение на редки земни детайли, това включва мобилни телефони, устройства за обработка на данни, детски играчки и така нататък

В този подтекст се актуализира тематиката за възходящата взаимозависимост на Русия от Китай. Такава взаимозависимост, без подозрение, има. Но спрямо европейско-китайската обстановка, зависимостта на Руската федерация и КНР има редица значими разлики. Първо, комерсиалният оборот сред Русия и Китай, макар че набъбна доста през 2022 година, към момента отстъпва по темпове на напредък на растежа на комерсиалните потоци, да вземем за пример с Индия и Турция. Второ, Русия и Китай не се чака да водят търговски войни между тях в обозримо бъдеще, даже няма намек за такава. Трето, зависимостта е взаимна, което се удостоверява апропо от възходящата инфраструктурна съгласуваност на двете страни, която ще сплоти нови газопроводи, мостове и транспортни пътища.

„ Това не са скептици, а завистници (тези, които приказват за възходящата взаимозависимост на Руската федерация от Китай), сподели президентът Путин оня ден. “Защото зависимостта на, да речем, същата европейска стопанска система от Китай пораства с доста по-бързи темпове от съветската, доста повече. Търговията сред Китай и Европа пораства с доста високи темпове. Така че е противоположното, дано европейските скептици се замислят ”, добави той.

И още един значим миг по отношение на финансовата взаимозависимост. Замяната на $ и еврото с юана в съветската финансова система е неминуем развой, само че има своите граници. По този метод бизнесът и популацията просто се отдалечават от рисковете, свързани с валутите на недружелюбни страни. Нека да отбележим в тази връзка изказването на Владимир Путин за готовността на Русия да премине към юана в търговията със страните от Латинска Америка и Африка. Предлага се да се търгува в юани с „ далечната верига “. Тоест подобен преход няма да засегне главния съветски макрорегион, който включва страните от ЕАИС, където приоритет е търговията с националните валути на страните от асоциацията, чийто ключ остава съветската рубла.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР