Берлин ще откупи и 15 “Гепард-а от КатарБоеприпасите се произвеждат

...
Берлин ще откупи и 15 “Гепард-а от КатарБоеприпасите се произвеждат
Коментари Харесай

Германия изпраща 88 стари „Леопард 1“ на Киев

Берлин ще откупи и 15 “Гепард ”-а от Катар

Боеприпасите се създават в Швейцария

Решението на Берлин рискува да сътвори усложнения в доставките, защото “Леопард 1 ” (на снимката) към този момент не се създават и техните снаряди имат друг диаметър от по-новите “Леопард 2 ”, изяснява “Зюдойче Цайтунг ”.
Правителството на Германия утвърди доставката от частен производител на оръжие на неговите остарели танкове “Леопард 1 ” на Киев, сподели държавен представител в петък, представен от немските медии.

“Мога да потвърдя, че е публикуван лиценз за експорт за танковете “Леопард 1 ”, сподели държавният представител Щефен Хебестрейт на брифинг в Берлин, без да удостовери съответни цифри.

По-рано в петък авторитетното издание “Зюдойче Цайтунг ” заяви, че Берлин е одобрил проектите на немския производител на оръжия “Рейметал ” (Rheinmetall) да продаде 88 от по-старите “Леопард 1 ” на Киев, откакто те бъдат ремонтирани, на обща стойност над 100 милиона евро.

Този ход в допълнение алармира за превръщане на политиката на Берлин по отношение на танковете за Украйна, девет дни откакто канцлерството разгласи, че ще изпрати една рота танкове “Леопард 2 ” в Киев като част от общоевропейска коалиция, разяснява “Политико ”.

Решението на Берлин рискува да сътвори усложнения в доставките, защото “Леопард 1 ” към този момент не се създават и техните снаряди имат друг диаметър от по-новите “Леопард 2 ”, изяснява “Зюдойче Цайтунг ”.

Германското държавно управление също обмисля изкупуването на 15 танка “Гепард ”, които е продало на Катар, само че може също да се сблъска с някои проблеми там, защото боеприпасите за тях се създават в Швейцария, която до момента е отказвала да утвърди реекспорт за Украйна на съображение, че това би нарушило неговия неутралитет, показва изданието.

След седмици на натоварен напън от страна на своите сътрудници, Германия разгласи предходната седмица, че ще утвърди доставката на към 80 танка “Леопард 2 ” на Украйна, в това число към 14 лични танка. Тъй като танковете са немско произвеждане, други страни или частни компании, искащи да ги изпратят в Украйна, се нуждаят от утвърждението на немското държавно управление, напомнят наблюдаващи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР